UvA ontkent miljoenenverlies

Het rapport van de Onderwijsinspectie klopt niet, stelt de Universiteit van Amsterdam. De universiteit heeft niet gespeculeerd met derivaten.

“Wij zitten midden in een omvangrijk bouwprogramma en wij betalen aan rente precies wat wij verwacht hadden”, aldus bestuurder Paul Doop van de UvA. De derivaten zijn volgens hem bedoeld om schommelingen in de rente op te vangen. “Dat is geen speculeren, het is juist voorzichtig opereren.”

Ook heeft de UvA geen ‘open positie’, zoals de Onderwijsinspectie meldt. Dat zijn verzekeringen tegen renteschommelingen terwijl er geen lening tegenover staat. Later in de middag geeft de Onderwijsinspectie toe een fout gemaakt te hebben in het rapport. De VU en de UvA zijn omgewisseld.

Vandaag stuurde minister Jet Bussemaker een rapport van de Onderwijsinspectie naar de Tweede Kamer waarin staat dat de Universiteit van Amsterdam virtueel 44 miljoen euro verlies maakt op derivaten. De rente is immers gedaald, dus zou de universiteit nu goedkoper kunnen lenen. Het verschil in de tarieven is het geboekte verlies. 

Maar er staat ook in het rapport dat de universiteit een ‘derivaat’ heeft afgesloten zonder dat er een lening tegenover staat: een zogenaamde open positie. Minister Bussemaker kondigt aan dat ze dergelijke open posities expliciet gaat verbieden.  

Bussemaker was tot voor kort rector van de Hogeschool van Amsterdam en bestuurslid van de Universiteit van Amsterdam. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt viel haar meteen aan via Twitter: “Minister Bussemaker wist als lid van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam van het derivaten wild west aldaar.” 

Misschien heeft de onderwijsinspectie de twee Amsterdamse universiteiten verwisseld? In het rapport staat dat Vrije Universiteit geen ‘open positie’ heeft: voor alle derivaten zou dus een lening zijn aangegaan. Maar in een interview met universiteitskrant AdValvas zei VU-decaan Harmen Verbruggen van de economische faculteit iets anders. Volgens hem was het derivatenprobleem aan de VU juist minder groot omdat de universiteit geen daadwerkelijke lening was aangegaan. De nieuwbouwplannen werden namelijk uitgesteld. 

De Onderwijsinspectie en de Vrije Universiteit konden nog niet reageren.

 

Advertentie