Onveilige werksfeer

UvA stelt ‘anti-woke’-docent Laurens Buijs op non-actief

Logo UvA

Volgens de universiteit heeft Buijs over UvA-collega’s en andere wetenschappers op sociale media woorden gebruikt als “monsters”, “extremisten”, “corrupt” en “levensgevaarlijk”. Vergelijkbare berichten zou hij ook aan collega’s hebben gestuurd

De veilige werkomgeving zou in het geding zijn en daarom is hij nu op non-actief gesteld. Hij mag niet meer doceren.

In een opiniestuk voor universiteitsblad Folia schreef Buijs in januari dat “non-binair” en de “obsessie met voornaamwoorden” een “lege hype” zijn. Het zorgde voor veel commotie. Een aantal UvA-studenten riep op om Buijs geen les meer te laten geven.

De docent deed vervolgens een beroep op de klokkenluidersregeling en stelde de vermeende ‘woke’ cultuur binnen zijn faculteit Maatschappij & Gedragswetenschappen aan de kaak

De UvA zegt zijn melding nog steeds serieus te nemen: er is een onafhankelijke externe commissie aangesteld en het rapport wordt voor de zomer verwacht.

Buijs vindt landelijk weerklank maar is ook omstreden. Er worden Kamervragen over hem gesteld en hij wordt aangehaald in debatten. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf zegt in zijn antwoorden dat zowel een veilige werksfeer als de academische vrijheid belangrijk zijn voor onderzoek en onderwijs. Verder doet hij er geen uitspraken over.

Advertentie