Van Engelshoven: Nederlandse studenten geen voorrang bij selectie

Internationalisering is een groot goed, daar zijn de partijen het wel over eens. Maar ze zien ook negatieve kanten. Kijk bijvoorbeeld naar de Universiteit van Amsterdam, waar de fixusopleiding psychologie volgend jaar volledig in het Engels wordt gegeven. Met als gevolg dat zich nu zo’n dertienhonderd buitenlandse studenten hebben aangemeld. Die komen bovenop de zeshonderd Nederlandse aanmeldingen – terwijl er maar plaats is voor zeshonderd studenten.

Breder kijkenD66 en het CDA vroegen de minister in een motie om de Kamer straks te informeren hoe de studenten bij de UvA worden geselecteerd en hoeveel van hen Nederlander zijn. Ook wilden ze weten hoe andere universiteiten hiermee omgaan.

Van Engelshoven antwoordde dat de UvA inderdaad een interessante casus is, maar dat het ook belangrijk is breder te kijken. Want wat doe je als instelling als je graag een international classroom wilt? Mag je daar dan inderdaad op selecteren?

De PVV vindt in ieder geval van niet. Die wil het liefst Nederlandse studenten voorrang geven bij opleidingen die een numerus fixus hanteren. En moet die “verengelsing”, die ook bij de UvA speelt, niet worden teruggedrongen? Wie een poos in Italië gaat studeren, wordt ook geacht de taal daar te leren als hij colleges volgt.

Eigen volk eerstOftewel, eigen volk eerst, concludeerde Paul van Meenen (D66), tot grote woede van Kamerlid Harm Beertema. Wat als alle Europese landen zo’n motie zouden aannemen? Wat betekent dat dan voor Nederlandse studenten die in het buitenland willen gaan studeren?

De PVV-motie gaat ook minister Van Engelshoven te ver. “Italië is voor mij het bewijs dat de Engelse taal juist van dienst kan zijn.” Doordat de universiteiten volledig Italiaanstalig zijn, staat het internationale onderzoek en onderwijs volgens haar op achterstand. “Internationalisering is een heel groot goed”, benadrukte ze. Daarom gaat ze Nederlandse studenten geen voorrang geven. “Dat is in strijd met het Europees recht.”

Komende dinsdag wordt er gestemd over de moties.

Advertentie