Veel vraag naar soa-tests in coronatijd

Afbeelding: Pixabay

De roep om te ‘testen, testen, testen’ is bij jongeren niet aan dovemansoren gericht. De aanvragen voor soa-tests zijn bij de GGD in Utrecht dermate opgelopen, dat je nu twee weken moet wachten voor je terecht kunt. Nieuwe aanvragen worden nog wel aangenomen, maar dan moet je dus bereid zijn die wachttijd uit te zitten. In urgente gevallen (bijvoorbeeld bij seksueel geweld) kun je wel voorrang krijgen en wordt er zo mogelijk binnen enkele dagen plek gemaakt.

Om eerder geholpen te worden, is het ook mogelijk om naar de huisarts te gaan of online een zelftest te bestellen bij diagnostisch kenniscentrum Saltro. Daar betaal je dan wel zelf voor. Testen bij de GGD is gratis. Ook is testen bij de GGD anoniem, en via de huisarts of Saltro niet. Jongeren kunnen tot 25 jaar bij de GGD terecht voor een soa-test. In sommige gevallen kun je ook terecht als je ouder bent dan 25, maar dan is er vaak sprake van urgentie en/of een verhoogd risico.

Corona
De GGD draait momenteel op dezelfde capaciteit als normaal om te testen op soa’s. Vanwege de grote hoeveelheid aanvragen, is de wachttijd opgelopen. “We hadden door het coronavirus een afname aan soa-tests verwacht, omdat mensen elkaar minder zouden opzoeken”, vertelt een woordvoerder van de GGD. “Maar er is geen afname. We krijgen zelfs signalen dat er meer gedate wordt dan eerst.” Hoeveel aanvragen er precies zijn, kan de woordvoerder niet zeggen.

Sinds oktober draait de soa-poli van de GGD weer op maximale bezetting. De maanden ervoor, vanaf de lockdown in maart, zijn de soa-tests op een lager tempo doorgegaan. Het is moeilijk te zeggen of dat impact heeft gehad op de grote vraag naar soa-tests nu. Het kan zijn dat jongeren door het coronavirus langer hebben gewacht om zich te laten testen en daarom nu massaal aankloppen. "Maar als je echt klachten hebt, is de kans klein dat je daar maanden mee blijft lopen", denkt de woordvoerder.

Advertentie