Zes UU’ers slepen beurs binnen

Veertig Europese starting grants naar Nederland

UU-vlag, foto DUB
Foto DUB

De starting grants zijn bedoeld voor wetenschappers die twee tot zeven jaar geleden gepromoveerd zijn. Voor deze ronde werden bijna drieduizend aanvragen ingediend, waarvan zoals gebruikelijk maar een klein deel kan worden gehonoreerd; dit jaar 15 procent.

Brons
De meeste toekenningen gingen naar wetenschappers aan Duitse (81) en Britse instellingen (70). Het kleine Nederland sleept 40 starting grants in de wacht en laat daarmee Frankrijk (39) net achter zich.

Van alle beurzen gingen er 28 naar wetenschappers met de Nederlandse nationaliteit. Die kunnen ook aan buitenlandse instellingen werken, zoals – omgekeerd – ook buitenlandse wetenschappers een beursaanvraag in Nederland hebben gedaan.

In Nederland ontvingen wetenschappers van de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht dit keer de meeste beurzen. In Utrecht gaat het om zes onderzoekers: Floris Schuiling van de faculteit Geesteswetenschappen, Daan van Uhm van de Rebo-faculteit, geowetenschapper Niko Wanders en Daan Weits, Yang Yao en Frederik Verwey van de faculteit Bètawetenschappen. 

ERC Starting grants 2022

 

 

 

Radboud Universiteit

6

Universiteit Utrecht

6

Rijksuniversiteit Groningen

5

TU Delft

3

Universiteit Leiden

3

TU Eindhoven

3

Universiteit Twente

3

Universiteit Maastricht

2

Vrije Universiteit Amsterdam

2

Leids UMC

2

Erasmus MC

1

AMC UvA

1

VU MC

1

Universiteit van Tilburg

1

Universiteit van Amsterdam

1

   

Totaal

40

 

Voorbehoud
De lijst van succesvolle kandidaten kan nog drastisch veranderen, waarschuwt de ERC. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk officieel “niet-geassocieerd” met Horizon Europe, het EU-financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie waaruit de beurzen betaald worden. Mocht dat zo blijven, dan krijgen succesvolle aanvragers van Britse gastinstellingen hun beurs alleen als zij die meenemen naar een gastinstelling in een land dat wél mee mag doen met Horizon Europe.

Advertentie