Veiligheid fietsers bij Vredenburg in het geding

Body: 

Al jaren is het lastig fietsen in Utrechtse stationsgebied vanwege bouwwerkzaamheden. De ChristenUnie waarschuwt voor gevaarlijke situaties.

De veiligheid van fietsers in het stationsgebied is in gevaar, vindt de ChristenUnie Utrecht. Levensgevaarlijke capriolen op de fiets, voetgangers die bijna omver gereden worden en automobilisten die de regels overtreden. 

Dagelijks komen ruim 20.000 fietsers langs de Vredenburgknoop, maar volgens de ChristenUnie is dat niet zonder risico. Niet alleen moeten fietsers als gevolg van de verbouwing een lange periode omrijden via Wijk C, ook ontstaan er gevaarlijke situaties als gevolg van de werkzaamheden.

Na een ronde door het gebied, kwam de CU tot de conclusie dat de beloften van de gemeente voor goede bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in het Stationsgebied niet waar worden gemaakt. De partij legt de gemeente daarom kritische vragen voor.

De ChristenUnie wijst ook op andere fietsknelpunten in de stad. Wat de partij betreft moet de veiligheid van alle verkeersdeelnemers voorop staan. Zo worden fietsers nu zonder verkeerslichten de weg over gestuurd bij het 24 Oktoberplein en rijden zo dwars door het overige verkeer heen. Ook is het fietspad van de tijdelijke Kruisvaartbrug veel te smal voor het verkeer wat er overheen moet. Volgens de partij is het onmogelijk om tijdens de spits in tegengestelde richtingen het fietspad over te gaan. En dit zijn nog maar twee voorbeelden.

De gemeente heeft naar aanleiding van de vragen al verschillende aanpassingen aan de verkeerssituatie doorgevoerd. De bebording is deels aangepast, er zijn nieuwe afzettingen geplaatst en er wordt strenger ingegrepen bij automobilisten die de veiligheid van andere weggebruikers met een korreltje zout nemen. De bouw van de Vredenburgknoop is voorlopig nog niet klaar. Als fietser zul je de eerstvolgende twee jaar nog een flinke omweg moeten maken. Kijk daarbij toch nog een keertje extra om, wanneer je oversteekt.

Facebook Twitter Whatsapp Mail