Foto’s Gertjan Miedema

Verbouwde onderkomen Utrechtse roeiverenigingen officieel geopend

Body: 

Wethouder Maarten van Ooijen heeft zaterdag de vernieuwde thuisbasis van de drie Utrechtse roeiverenigingen officieel geopend. De Driewerf aan het Merwedekanaal werd flink onder handen genomen.

Read in English

Een grotere zaal voor Triton, een grotere keuken voor Orca en een groter gedeeld krachthonk. De twee Utrechtse studentenroeiverenigingen en ook ‘burgervereniging’ Viking zijn er flink op vooruit gegaan in het pand dat zij sinds 1978 delen. Na jaren van plannenmakerij startte de verbouwing van de krappe en verouderde De Driewerf vorig jaar maart. Uiteindelijk vertrok in december de laatste bouwvakker.

Afgelopen zaterdag verrichtte de Utrechtse wethouder Van Ooijen de officiële heropening van de gerenoveerde De Driewerf. De kersverse vader kreeg een roeirompertje mee naar huis.

Andere opvallende vernieuwingen in het gebouw zijn de ruime entreehal (de “Driewerfstraat”) en de brug die de bekende balkons van beide verenigingen aan de waterkant met elkaar verbindt. Verder moeten betere isolatie en dubbel glas gaan leiden tot een energiebesparing van 40 procent en minder geluidsoverlast voor de omgeving.IMG_4607  Wethouder Maarten van Ooijen bij opening roeiaccomodatie De Driewerf-email.jpgDe kosten van de verbouwing bedragen in totaal 1,3 miljoen. Daarvan wordt zo’n acht ton geleend bij de bank. De Stichting Waarborgfonds staat garant voor de lening die in 15 jaar moet worden terugbetaald. Dat betekent dat de verenigingen voorlopig aan de Verlengde Hoogravenseweg gehuisvest blijven.

Orca-voorzitter Bart Vollebergh noemt de verbouwing “een investering voor de komende jaren”. “De drie roeiverenigingen zijn onlosmakelijk verbonden met de stad Utrecht. Door deze verbouwing kunnen we het roeien in de stad voortzetten.”

Dat betekent niet dat de verenigingen helemaal tevreden zijn. Er zijn nog steeds grote zorgen over het alsmaar drukker wordende Merwedekanaal en de toenemende bebouwing langs het water. Utrechtse roeitoppers besloten al eerder de stad Utrecht te verlaten om in Vianen te gaan trainen. Daar kunnen ze tot deze zomer terecht.

De afgelopen jaren waren er plannen voor het aanleggen van roeiwater in De Uithof. Deze bleken niet haalbaar. De roeiverenigingen kijken ook al geruime tijd naar mogelijkheden voor watersportrecreatie in de nieuwe Utrechtse wijk Rijnenburg. Maar beslissingen daarover zijn niet op korte termijn te verwachten.

Facebook Twitter Whatsapp Mail