Verenigingen vrezen meer tentamens in zalen Sportcentrum Olympos

Onduidelijkheid over de beperkingen voor zaalsporters volgend collegejaar. Foto DUB

Sportcentrum Olympos is hét sportcentrum voor veel Utrechtse studenten. Van basketbal tot korfbal, er zijn uiteenlopende studenten sportverenigingen (SSV’s) te vinden. De verenigingen zijn nu in paniek geraakt door een brief die ze recent ontvingen van Olympos. In de brief staat dat de zaalbeschikbaarheid van het sportcentrum tijdens trainingstijden voor SSV’s ernstig beperkt wordt ten behoeve van tentamens. Bij Olympos werden altijd al tentamens gehouden, maar nu lijkt de hoeveelheid tentamens de sportvrijheid van de verenigingen komend jaar ernstig te beperken. Dit zorgt bij verschillende SSV’s voor vragen. Waar ligt de prioriteit van het sportcentrum?

Verschillende sportverenigingen zeggen tegen DUB het belang in te zien van de universiteit dat er voldoende  tentamenruimte moet zijn, maar ze vinden het onbegrijpelijk dat dat ten koste gaat van de lichamelijke beweging van Utrechtse studenten. Bijna alle tentamenperiodes kregen in de brief een grijs vlak en lijken zo voor die periode gesloten te zijn voor trainingen en wedstrijden. Dat gaat om 16 weken. Voor de sportverenigingen is dat onacceptabel.

Externe competitie
Arja Mentink secretaris van handbal vereniging HV Beertje legt uit wat de gevolgen zouden zijn van de nieuwe voorstellen voor hun vereniging. “Allereerst betekent dit voor ons dat onze leden een stuk minder training krijgen. Dit vinden wij niet eerlijk, aangezien ze voor een vol jaar betalen. Elke zes weken zouden er twee uitvallen. Dit is enorm veel. Ten tweede spelen wij ook doordeweeks externe competitie, voor thuiswedstrijden hebben wij een zaal nodig. Doordat er mogelijk weken uitvallen, zullen wij hiermee in de knoop komen, wat ons forse boetes op zal leveren vanuit de NHV (Nederlands Handbal Verbond).”

Zwart-wit geformuleerd
De brief van Olympos gaat over seizoensaanvragen voor komend jaar. De verenigingen moeten aangeven wanneer ze van de zalen gebruik willen maken. Daar staat de opmerking bij dat er rekening gehouden moet worden dat in bepaalde periodes ook tentamens van de UU ingepland moeten gaan worden. In een toelichting zegt Astrid Tonnaer van Olympos dat de brief de situatie te zwart-wit heeft geformuleerd. “In de planning die was bijgevoegd zijn ‘de grijze vlekken’ de dagen in de tentamenblokken van de UU, dus de dagen waarop de UU tentamens heeft. Daar had bij moeten staan dat de tentamens duren tot 19.00 uur. De avond blijft dus vrij om te  trainen. Ook zullen zeker niet op alle grijs gemarkeerde dagen tentamens plaatsvinden.”

Oplossing op maat
Voor de meeste verenigingen was dit niet duidelijk. Arja: “Wij gingen uit van de informatie in de brief en kennen die nuance niet. De zaalaanvraag voor komend seizoen moet worden op basis van deze brief. We hadden dus geen idee of het zin heeft om zaal aan te vragen op andere momenten en zo ja, wanneer. Daarnaast is de deadline voor het inschrijven van teams in de competitie ook al geweest. Als het hierdoor onmogelijk wordt om de doordeweekse wedstrijden van een van onze teams te spelen, kunnen we niet meer terugtrekken of betalen we een flinke boete. Bovendien kunnen we het tegenover onze leden ook niet maken om de doordeweekse competitie niet meer aan te bieden.”

Tonnaer zegt dat de tentamenplanning afhangt van veel zaken en dat nu niet precies is aan te geven wanneer er wel en niet gesport kan worden in die tijd. “Ons streven is als altijd om het sporten zo maximaal mogelijk door te laten gaan en we zullen overleggen met alle verenigingen waarvoor het mogelijk impact gaat hebben, over een oplossing op maat.”

Advertentie