De zalen mogen weer voller, Foto DUB

Versoepelingen: volle collegezalen weer toegestaan

Body: 

Vanaf volgende week vrijdag mogen de cafés tot 1.00 uur openblijven en stromen de voetbalstadions weer vol. In het hoger onderwijs verdwijnt het maximum van 75 studenten in een zaal, maar mondkapjes blijven verplicht.

Read in English

Het kabinet gaat de coronaregelen versoepelen, nu de ziekenhuizen de huidige golf van coronabesmettingen aankunnen. Dat heeft ook gevolgen voor universiteiten en hogescholen. Daar mogen vanaf 18 februari weer evenveel studenten in de collegezalen en onderwijsruimtes als vroeger.

Aan de mondkapjesplicht voor het hoger onderwijs verandert vooralsnog niets. Studenten en medewerkers moeten er nog altijd een dragen op de gangen. Als ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden, is het mondkapje ook in de lessen vereist. Universiteiten en hogescholen hanteren geen coronatoegangsbewijzen, en dat blijft zo.

Een woordvoerder van de UU kan nog niet zeggen wat de versoepelingen precies betekenen voor de roostering van het Utrechtse onderwijs. De vraag is bijvoorbeeld of alle colleges met meer dan 75 studenten per direct weer in de grote collegezalen kunnen plaatsvinden. Een werkgroep roostering komt in de komende dagen met een advies aan het UU-bestuur.

De UU wil de persconferentie van het kabinet van aanstaande dinsdag afwachten om daarna studenten en docenten te informeren. De versoepelingen van het kabinet kunnen bovendien ook gevolgen hebben voor het thuiswerkadvies voor medewerkers en voor evenementen als diploma-uitreikingen.

Cafés
In theaters, cafés, bioscopen en dergelijke, waar je nog altijd de coronapas moet laten scannen, hoef je vanaf volgende week géén mondkapje meer te dragen van het kabinet (tenzij er meer dan 500 bezoekers zijn).

De deskundigen van het OMT moeten nog advies uitbrengen voor de persconferentie op dinsdag 15 februari, maar aan de regeling verandert dus niets meer. Kuipers stuurt deze alvast naar de Tweede Kamer, zodat de leden snel kunnen instemmen en de nieuwe maatregelen al over een week in kunnen gaan.

Ongenoegen
Gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en RIVM hebben het kabinet verteld dat het ongenoegen over de coronamaatregelen groter is dan ooit en dat handhaven van de regels daarmee steeds moeilijker wordt.

Kuipers snapt het wel. Met name jongeren hebben te lijden onder de coronamaatregelen, meent hij. De versoepelingen zouden hun fysieke en mentale gezondheid ten goede komen.

Facebook Twitter Whatsapp Mail