Vici-beurs van 1,5 miljoen naar 32 wetenschappers

Foto: Public Domain Pictures

De Vici-beurs is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. Met de beurs van wetenschapsfinancier NWO kunnen onderzoekers in vijf jaar tijd een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen, voor zover ze die niet al hadden.

Van de 239 aanvragen zijn er 88 ingediend door vrouwen en 151 door mannen. In totaal kregen 11 vrouwelijke kandidaten en 21 mannelijke kandidaten een beurs. Van alle aanvragen samen werd 13 procent gehonoreerd, tegen 15 procent vorig jaar.

Dit jaar vielen vooral de TU Delft en de Universiteit Leiden in de prijzen: ze sleepten ieder vijf beurzen in de wacht. De UU kreeg slechts anderhalve beurs. Socioloog Anne-Rigt Poortman gaat onderzoeken of er verschillen zijn tussen kinderen en ouders in verschillende gezinstypen. Theoretisch natuurkundige Rembert Duine, ook verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, richt zich op het beschrijven van de signaaloverdracht in nieuwe elektronische en magnetische systemen en de overeenkomsten met zwarte gaten.

De Vici-beurzen horen bij de Vernieuwingsimpuls, een reeks NWO-beurzen voor wetenschappers op verschillende momenten van hun carrière. De Vici-financiering is bedoeld voor zeer ervaren, vernieuwende onderzoekers die bovendien als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren.

De Vici-beurzen komen na de Veni- en Vidi-beurzen. Ze ontlenen hun naam aan het bericht dat Julius Caesar na een gewonnen veldslag naar de senaat van Rome stuurde: veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).

 

Universiteiten:

 

TU Delft:                                               5

Universiteit Leiden:                             5

Radboud Universiteit:                         4

Universiteit van Amsterdam:             3

Wageningen Universiteit:                   2

Maastricht University:                         1

Universiteit Utrecht:                          1,5

Universiteit Twente:                            1

TU Eindhoven                                   0,5

 

Onderzoeksinstituten:

 

NIOZ:                                                      1

AMOLF:                                                  1

NIKHEF:                                                  1

Nederlands Kanker instituut:                 1

 

Medische centra:

 

Leiden UMC:                                      2

Erasmus MC:                                     2

VUmc:                                                1

 

Advertentie