Vijf lessen voor de student die duurzaam werk zoekt

De student die als professional aan de slag wil in de wereld van duurzaamheid, kon heel wat leren tijdens het Sustainability Career Event van de Universiteit Utrecht. DUB verzamelde vijf carrièrelessen.

Voor de starter met een groen hart was het 11 februari tijd om visitekaartjes uit te delen. Tijdens de Carrièredag 2016 van de Universiteit Utrecht organiseerde projectbureau Sustainable Motion in samenwerking met de Student voor Morgen het Sustainability Career Event met meer dan zestig bedrijven die actief op zoek waren naar vers bloed.

Vorige week donderdag kwamen zevenhonderd studenten naar de Heidelberglaan voor de Engelstalige talkshow, de workshops of de carrièremarkt . Volgens Sustainable Motion is het de goede tijd voor studenten en starters om zich te melden. Bedrijven hebben behoefte aan  nieuwe mensen om nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden.

DUB verzamelde deze dag vijf belangrijke lessen voor studenten en starters die zich op professioneel vlak met duurzaamheid willen bezig houden.


Les 1: Hou het simpel

Tenten van vluchtelingenkampen in Syrië worden sinds kort verlicht met de Waka Waka Power. Het apparaat heeft een zonnepaneel waar het zijn energie vandaag haalt en werkt als zaklamp of als oplader van de mobiele telefoon. Met dit voorbeeld daagde Harm Edens, presentator van de Sustainable Motion talkshow,  duurzame starters uit om creatief te zijn. Met de woorden van Edens: “Simpele duurzame uitvindingen kunnen de wereld veranderen”.


Les 2: In elke baan kun je duurzaam zijn

Heb je een expertise op het gebied van duurzaamheid? Focus dan niet op banen waarbij het woord duurzaamheid voorkomt. Dat was de boodschap van Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht. Want, niet-duurzame bedrijven of organisaties zijn ook op zoek naar experts die voor verandering kunnen zorgen. Zijn advies? Ga kijken waar je met jouw kennis, vaardigheden of expertise van toegevoegde waarde kunt zijn.

Ook studenten met een andere studieachtergrond weten dat zij een duurzame bijdrage kunnen leveren. Volgens Mattias Wieles van Sustainable Motion is dat precies de reden waarom steeds meer mensen naar het Sustainability Career Event toekomen: “In het eerste jaar van dit event trokken we vooral studenten milieuwetenschappen of biologie aan. Nu weten steeds meer studenten van andere opleidingen zoals psychologie, sociologie, of rechten ons te vinden, omdat zij inzien dat zij met hun expertise ook kunnen werken in de duurzaamheidssector.”


Les 3: Duurzaam ondernemen is een visie

Voor de talkshow was ook ondernemer Gert van der Vught uitgenodigd, founder en CEO van Sustainer Homes. Ook hij had een belangrijke advies voor de aanwezigen in de zaal. “Let er bij het zoeken naar een werkplek op, dat je solliciteert bij een bedrijf dat duurzaamheid hanteert als visie en niet als strategie. Je loopt anders kans om bij een organisatie terecht te komen die duurzaamheid niet als kernwaarde naleeft, maar inzet om winst te maken.” Hoewel geld volgens Van der Vught belangrijk is om te kunnen starten met een bedrijf, benoemde hij dat duurzaamheid als strategie niet voor wezenlijke verandering zal zorgen. Toewijding en intrinsieke motivatie van het bedrijf zijn daarbij echt een vereiste, aldus de bedenker van ’s werelds eerste gebouwen zonder riool-, gas-, water- of lichtaansluiting.


Les 4: Hou vol, geef niet op

“Ben jij binnen een bedrijf één van de weinigen die kennis heeft van duurzaamheid? Dan loop je het risico dat je met jouw voorstellen tegen de stroom in roeit, omdat deze afwijken van de standaard”, aldus hoogleraar Hajer. Zijn advies? Blijf vooral tegen die stroom ingaan en leer hoe je het duurzame idee als kans kan brengen. Op die manier worden de risico’s van het idee positiever gewaardeerd en bestaat er meer kans op slagen.

De vierde talkshowgast, Martijn Overgaag, stragegy consultant bij Ecofys voegde daaraan toe dat bedrijven over het algemeen graag uitgedaagd worden door nieuwe ideeën, maar dat deze wel binnen de financiële mogelijkheden van het bedrijf moeten passen. Kortom, wees creatief, maar ook realistisch, luidde zijn devies.  


Les 5: Bevriend medestanders

Een advies dat zowel tijdens de talkshow als op de carrièrebeurs werd gegeven: vind mensen die dezelfde passie en motivatie hebben als jij. “Team up”, zei Saskia Verbunt, senior consultant sustainability van Philips. Op de beurs werd duidelijk dat hiervoor allerlei mogelijkheden zijn. Zo kan de duurzame starter of student zich aansluiten bij het VVM – het netwerk van milieuprofessionals. “Het is een zeer groot netwerk met experts die jou allemaal advies kunnen geven op duurzaamheidsgebied of carrièrevlak”, aldus de standhouder.

Andere optie tot het vinden van  gelijkgestemden? De Student voor Morgen is zowel een netwerk van lokale studentenorganisaties als een landelijke vrijwilligersorganisatie. Bij de Student voor Morgen zijn Young Professionals uit verschillende studierichtingen aangesloten die zich allemaal met duurzaamheid bezig houden. “Als je een aantal Young Professionals met verschillende studies bij elkaar zet, heb je de perfecte start-up”, vertrouwde de standhoudster ons toe.

 

Toe aan een duurzame uitdaging? Doe in 2016 mee met de Sustainability Challenge?

De Sustainablity Challenge is de duurzaamste business case competitie van Nederland. Tijdens de challenge gaan honderd deelnemers met verschillende achtergronden met business vraagstukken van vijf grote bedrijven aan de slag. Het doel is het bedenken van concrete en toepasbare oplossingen die de bedrijven direct in de praktijk kunnen brengen. Bekijk hier wat er op het programma stond van de Sustainability Challenge 2015. Klik hier voor een impressie vande challenge van 2014 toen de UU een dag  gastheer was.

Wil je naar het buitenland om je bezig te houden met duurzaamheid?
Houd dan de website www.springtalents.nl in de gaten. 21 maart gaat dit platform online. Zij organiseren een challenge waarbij je op uitwisseling kan naar Ghana om je hoofd te buigen over internationale duurzaamheidsvraagstukken.

Advertentie