Virus gijzelt computers Vrije Universiteit

Een computervirus waart rond aan de Vrije Universiteit. Tweehonderd computers zijn besmet geweest. Het virus gijzelt bestanden en gebruikers zouden moeten betalen om ze terug te krijgen.

“We betalen natuurlijk niet”, zegt een perswoordvoerder. “De ict-afdeling scant continu alle systemen. Als ergens malware zit, dan wordt de account meteen geblokkeerd. We maken elke dag back-ups van alle bestanden, dus de schade valt mee.”

Het gaat om een berucht virus dat Cryptolocker heet en al enkele jaren bestaat. Het verspreidt zich per mail. “Er wordt gewaarschuwd voor links en bestanden van onbekenden”, zegt de woordvoerder van de VU. “We zijn er heel scherp op. Het lijkt hier intussen onder controle.”

De computer van de woordvoerder was ook besmet. “Ik had het zelf nog niet gemerkt, maar ik kwam mijn computer niet meer in. Ik kan me niet herinneren dat ik op een verkeerde link heb geklikt, maar we krijgen hier op de afdeling persvoorlichting dagelijks heel veel mails.”

Beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers postte vanmiddag onderstaande screenshot van een mededeling van de VU:

De Vrije Universiteit laat via Twitter weten dat slechts een fractie van de met malware besmette computers met Cryptolocker is besmet.

Advertentie