Vrije Universiteit ondertekent als eerste Amnesty-manifest tegen seksueel geweld

Een feestje hoort wel bij het studentenleven, verkrachting niet, foto archief DUB

Uit onderzoek van Amnesty Nederland bleek in juni dat verkrachting relatief vaak voorkomt onder studenten. Eén op tien vrouwen en één procent van de mannen wordt tijdens hun studietijd verkracht. Ook werd duidelijk dat de meeste studenten niet weten hoe zij binnen hun instelling hulp kunnen krijgen na seksueel geweld, of een klacht kunnen indienen.

Amnesty heeft alle universiteiten en hogescholen opgeroepen om een manifest te ondertekenen, waarin ze beloven hun studenten meer bescherming te bieden. Het manifest wil bijdragen aan preventie en betere hulp aan slachtoffers.

Het bestuur en de studentenraad van de VU zijn de eersten die hun handtekening hebben gezet. “We vinden het belangrijk dat studenten ons bij problemen weten te vinden”, zei VU-rector Vinod Subramaniam gisteren. “Dat geldt ook voor problemen die zich buiten de muren van de universiteit afspelen.” Hij hoopt op een cultuurverandering.

“Het is fantastisch dat de VU al zo snel heeft besloten om ons manifest te ondertekenen”, zegt directeur Dagmar Oudshoorn van Amnesty International Nederland. Ze hoopt dat andere hogescholen en universiteiten snel zullen volgen.

Advertentie