Vrouwen krijgen vaker Rubiconbeurs dan mannen

Tweeëntwintig beginnende wetenschappers mogen met een Rubiconbeurs van NWO naar het buitenland, meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De meesten gaan naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Ze buigen zich over allerlei onderwerpen, van stamceltherapie tot mode in het Romeinse rijk. Vanuit Utrecht gaat mri-onderzoeker Chantal Tax voor een periode van twee jaar naar de Universiteit van Cardiff in Wales om meer inzicht te krijgen in hersenziekten.

Het zijn negen mannen en dertien vrouwen. Dat is opvallend, want mannen doen vaker dan vrouwen een gooi naar zo’n Rubiconbeurs. Deze ronde hadden 45 mannen en 33 vrouwen een aanvraag ingestuurd. Vrouwen kwamen dus twee keer zo vaak door de selectie als mannen.

De Rubiconbeurzen worden drie keer per jaar verdeeld. Dit was de derde ronde van het jaar 2016. In de twee eerdere rondes was de uitkomst minder scheef. De ene keer vielen er naar verhouding meer vrouwen in de prijzen, de andere keer meer mannen.

Vrouwen verwierven uiteindelijk 33 van de 65 Rubiconbeurzen die NWO afgelopen jaar kon verdelen. Mannen maakten 23 procent kans bij hun aanvraag en vrouwen 28 procent.

Succes
NWO weet niet hoe het komt dat vrouwen zoveel succes boeken. Wel worden vrouwen volgens de website nadrukkelijk uitgenodigd om een beurs aan te vragen. Sinds 2005 mogen ze in hun Rubiconperiode ook met zwangerschapsverlof.

Wetenschappers moeten de Rubiconbeurs binnen een jaar na hun promotie aanvragen. Als ze zwanger waren, voor jonge kinderen moesten zorgen of in opleiding tot klinisch specialist waren, kunnen ze het iets later doen. NWO betaalt niet de huisvesting, maar wel de reiskosten en het salaris.

De beurzen bestaan al elf jaar. Voormalige Rubiconwetenschappers spreken vol lof over het programma, dat voor weinig geld een schat aan ervaring en veel internationale contacten oplevert.

Tags: nwo | rubicon

Advertentie