VVD’er Duisenberg nieuwe voorzitter VSNU

Pieter Duisenberg, foto VSNU

Kristel Baele, collegevoorzitter van Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van de selectiecommissie noemt Duisenberg “een gedreven en betrokken leider met liefde voor de academie”, die zijn sporen verdiend heeft in zowel het bedrijfsleven als de politiek.

Hij staat voor de opgave om de VSNU “zo slagvaardig mogelijk en met meer impact te laten werken”. Volgens een persbericht willen de universiteiten “prominent bijdragen aan Nederland als kennissamenleving en zich gezamenlijk sterk maken voor een toppositie, zowel in het hart van onze samenleving als op het internationale speelveld”.

Duisenberg is benoemd voor een periode van vier jaar. Hij is sinds 2012 Tweede Kamerlid (VVD) met de portefeuille hoger onderwijs en wetenschap. Hij was de afgelopen vijf jaar een van de drijvende krachten achter het sociaal leenstelsel, pleitte voor meer academische docenten in het voortgezet onderwijs, internationalisering en voor sterkere opleidingscommissies.

Hij trok begin dit jaar veel aandacht met zijn voorstel om onderzoek te doen naar de geringe politieke diversiteit bij universiteiten. Minister Bussemaker zag daar niets in, maar een meerderheid van de Tweede Kamer steunde zijn motie.

Voordat hij de Tweede Kamer in ging, werkte Duisenberg ruim twintig jaar in het bedrijfsleven, bij Shell, McKinsey & Company en Eneco. Hij is actief als gastdocent aan de Vrije Universiteit.  

Advertentie