VVD ongerust over fraude met crèchetoeslag door nepstudenten

Foto: publicdomainpictures.net

Ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag als ze studeren, maar niemand controleert of ze ook echt in de collegebanken zitten. Een bewijs van inschrijving is voldoende, meldt opinieweekblad Elsevier, dat van legaal misbruik spreekt.

Voor deze vorm van sjoemelen moet je weliswaar eerst collegegeld betalen, maar het kan alsnog behoorlijk lonen, rekent Elsevier voor. Zo heeft een gezin met een werkende vader (36 uur per week, 60.000 euro jaarsalaris), een studerende moeder en twee kinderen die twee dagen per week naar de crèche gaan recht op 981 euro per maand.

Hoe vaak deze vorm van fraude voorkomt, is niet bekend. Vorig jaar ontvingen zo’n 10 duizend huishoudens kinderopvangtoeslag omdat minstens één van de ouders een studie volgde, maar het is niet na te gaan of dit onterecht was of niet.

De VVD is er niet gerust op en stelt Kamervragen. Drie liberale Kamerleden willen onder meer weten hoeveel terugvorderingen er plaatsvinden en wat er wordt gedaan om deze vorm van fraude te voorkomen. “Is effectieve controle überhaupt mogelijk?”

Advertentie