VVD tegen eigen bijdrage voor artsen in opleiding

Aankomend medisch specialisten gaan geen 13.000 euro per jaar betalen voor hun eigen opleiding. Dat beloofde demissionair minister Edith Schippers (VVD) gisteravond aan een zaal vol actievoerders.

De zaal in het Leidse ziekenhuis LUMC zat stampvol specialisten in opleiding, waarvan ongeveer de helft een witte jas droeg, alsof ze de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, van haar bezuinigingsdrift wilden genezen. In nog twee andere volle collegezalen volgden ze haar toespraak op een scherm.

In een ambtelijk bezuinigingsadvies dat in mei verscheen staat dat aankomend specialisten 13.400 euro per jaar kunnen bijdragen aan hun eigen opleiding. Dat zou een miljoenenbesparing in de zorg opleveren. Maar de artsen protesteren. Bij een zesjarige opleiding zouden ze immers een schuld van zo’n 80.000 euro opbouwen.

Schippers stond er als de nummer 2 van de VVD-kieslijst, benadrukte ze, en niet als minister. Het kabinet is immers demissionair en kan geen standpunt over dit ambtelijke advies innemen. Maar één ding wilde ze wel beloven: haar partij zal specialisten in opleiding niet om een eigen bijdrage vragen.

Als het aan de VVD ligt, komt er namelijk een leenstelsel in de studiefinanciering. Daardoor zullen geneeskundestudenten toch al een flinke studieschuld opbouwen, legde ze uit. Dan is het geen goed idee om hun daarna nog extra geld te vragen voor hun specialisme.

Dit betoog stelde niet iedereen gerust. Als dat leenstelsel er onverhoopt niet kwam, zou ze dan alsnog geld willen zien van de artsen? Nee, antwoordde ze. Eigenlijk staan de twee opvattingen los van elkaar, maar ze wilde wel “het hele verhaal vertellen”.

Daarmee was de angel uit het debat. Ook twee verkiesbare politici van de Socialistische Partij en GroenLinks zeiden tegen het plan te zijn. De specialisten in opleiding legden uit hoe hard ze moesten werken, hoe groot hun eigen bijdrage nu al is en hoeveel weekenddiensten en nachtdiensten ze moesten draaien. Bovendien zitten ze precies in de leeftijd dat ze een huis kopen en een gezin stichten. Ze zijn geen studenten, ze zijn artsen. Noemde Schippers hen per ongeluk een keer studenten, dan gonsde de zaal van verontwaardiging.

De actievoerders protesteren ook tegen het idee om de opleidingen voor specialisten te verkorten. Schippers wil de Europese richtlijnen naast de Nederlandse opleidingsduur leggen om te kijken waar de opleidingen efficiënter kunnen. Maar dat gaat ten koste van de zorg, denken de artsen.

Eén van hen voegde hieraan toe dat de aankomend specialisten in de laatste twee jaar van hun opleiding eigenlijk heel goedkoop zijn: ze werken nog tegen een laag salaris, terwijl ze vrijwel hetzelfde werk doen als een volwaardige specialist. Als de opleiding korter wordt, zullen ze eerder een hoog salaris krijgen en zullen de kosten juist stijgen.

Advertentie