Wageningse hoogleraar opnieuw genomineerd voor kwakzalversprijs

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de Wageningse hoogleraar Huub Savelkoul opnieuw genomineerd voor de jaarlijkse Meester Kackadorisprijs. Hij zou nog steeds de kwakzalverij bevorderen.

Ook het Nijmeegse Donders Instituut staat op het lijstje, net als defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert, dierenartsvereniging KNMvD en André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland.

De jaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan mensen die de kwakzalverij bevorderen terwijl ze beter zouden moeten weten. Onder kwakzalverij verstaat de vereniging onbewezen of weerlegde behandelmethodes als acupunctuur en homeopathie.

Savelkoul is hoogleraar immunologie. Hij geeft les over allergieën in de opleiding ‘orthomoleculaire voedingsleer’ van Atrium Innovations, een Canadese onderneming die gespecialiseerd is in voedingssupplementen. Veel van de andere docenten in die opleiding zijn volgens de vereniging ronduit kwakzalvers.

“In zo’n orthomoleculair gezelschap zou je je als academisch hoogleraar niet moeten bewegen”, vindt de vereniging. De orthomoleculaire behandelwijze bestaat uit het aanvullen van vermeende tekorten van vitaminen, mineralen en sporenelementen. De werking ervan zou nooit zijn aangetoond.

Woedend
De hoogleraar werd ook in 2012 genomineerd en was toen woedend. Hij wilde zelfs verhinderen dat het Wageningse universiteitsblad Resource er aandacht aan schonk. Destijds was hij genomineerd omdat hij als promotor van een antroposofische basisarts optrad, die onder meer injecties van kweepeer/citroensap aanprees als middel tegen hooikoorts.

Het Donders Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen is genomineerd vanwege de omstreden promotie van Peggy Bosch. Zij promoveerde op de behandeling van depressieve en schizofrene patiënten met acupunctuur – niet aan de faculteit geneeskunde, maar aan de faculteit sociale wetenschappen.

De minister van Defensie staat op de lijst omdat zij militairen en andere medewerkers een zorgverzekering geeft die ook alternatieve behandelingen vergoedt. “Het is ontoelaatbaar om collectief en ongevraagd alle verzekerden te laten meedoen en meebetalen aan zo’n aanvullend pakket”, vindt de vereniging.

Schaamteloos
De genomineerde dierenartsenvereniging KNMvD heeft een studiegroep ‘complementair werkende dierenartsen’. De jury van de prijs vindt dat vreselijk: “Alternatief werkende dierenartsen kunnen zich profileren als officieel erkend door de veterinaire beroepsgroep, hetgeen schaamteloos wordt gedaan op het internet, ook nog eens vergezeld van onterechte gezondheidsclaims.”

Voormalig ChristenUnie-leider Rouvoet staat aan het hoofd van Zorgverzekeraars Nederland. Die laat ook alternatieve geneeswijzen officieel erkennen. “Bizar is de certificering voor ‘psychosociale basiskennis’ van een reïncarnatietherapie-opleiding tegen psychotraumata in de achtereenvolgende levenslopen”, aldus de jury van de Meester Kackadorisprijs.

Op 1 oktober wordt de prijs toegekend.

Advertentie