#Wateraandelippen: alarmdag voor de wetenschap is online al begonnen

De landelijke ‘alarmdag’ is een initiatief van vakbonden, wetenschappers, studenten en bestuurders. Ze willen het nieuwe kabinet over de streep trekken om structureel 1,1 miljard euro extra te investeren in het wetenschappelijk onderwijs.

Veel wetenschappers en docenten trekken op Twitter aan de bel. Ze plaatsen foto’s van zichzelf met snorkels, zwemvliezen en zwembrillen, soms in combinatie met toga en baret. Het water staat de universiteiten aan de lippen, is de boodschap. Of zoals een Utrechtse postdoc het verwoordt: ‘Help, de docent/onderzoeker verzuipt!’

Een Leidse hoogleraar gaat nog een stapje verder en heeft zichzelf maar alvast in een gracht gefotoshopt. Een Utrechtse promovendus steekt haar hoofd in een emmer met goudvissen erop. Zonder extra geld gaat de Nederlandse wetenschap naar de haaien, waarschuwt ze.

In alle universiteitssteden zullen vandaag acties plaatsvinden, en ook bij de Hofvijver in Den Haag. Sommige actievoerders lijken van plan daar het water in te lopen om hun woorden kracht bij te zetten. Daar bereidt een Twentse universitair docent zich goed op voor: ze heeft alvast haar wetsuit uit de kast getrokken. In Utrecht vindt een fysieke demonstratie plaats op het Domplein. "We sluiten de bijeenkomst af door ons hoofd in een emmer water te steken, als symbool voor het water dat aan onze lippen staat", vertelde actiecoördinator Katell Lavéant eerder in een interview met DUB.

Foto: Universiteit Leiden/Normaal Academisch Peil.


Foto: Hilde De Weerdt.


Foto: Universiteit Utrecht (via WOinActie).


Foto: Universiteit Leiden/Normaal Academisch Peil (via WOinActie).


Foto: Maranke Wieringa.


Foto: Klaas de Zwaan.


Foto: Saskia Bonjour.


Foto: Claartje Rasterhoff.


Foto: Fran Meissner.

Advertentie