Weer veel Europese beurzen naar Nederland

Bijna 3.300 jonge wetenschappers deden een gooi naar de starting grants die de European Research Council (ERC) jaarlijks te verdelen heeft. Er werden er 328 toegekend, met een totale waarde van 485 miljoen euro (pdf).

Duitse onderzoeksinstellingen trekken dit jaar de meeste bursalen (70), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (55), Frankrijk (43) en dus Nederland (34). De Universiteit van Amsterdam deed het opvallend goed: maar liefst zes wetenschappers gaan er een aantal jaren onderzoek doen. Ook bij het AMC, het medisch centrum van de UvA, kunnen er drie aan de slag.

Vier Utrechtse onderzoekstalenten kregen de beurs. Suzan Rooijakkers en Jeroen Hendrikse kunnen hun onderzoek naar respectievelijk herseninfarcten en infectieziekten uitbouwen. Juriste Seline Trevisanut wordt beloond voor haar onderzoek naar zeerecht. Ook Elzo de Wit van het Hubrecht Instituut voor ontwikkelingsbiologie en stamcelonderzoek viel in de prijzen.

Starting grants in Nederland

Universiteit van Amsterdam

6

AMC

3

Vrije Universiteit

1

VUMC

2

Radboud Universiteit Nijmegen

2

RUMC

1

Rijksuniversiteit Groningen

2

Academisch Ziekenhuis Groningen

1

Universiteit Leiden

2

LUMC

1

Universiteit Utrecht

1

UMCU

2

Tilburg University

2

Universiteit Maastricht

2

TU Delft

1

TU Eindhoven

1

Universiteit Twente

1

Erasmus Universiteit Rotterdam

1

Wageningen Universiteit

1

KNAW

1

Bron: ERC

Eén op de drie aanvragers was vrouw, iets meer dan vorig jaar. Er waren even veel vrouwen als mannen succesvol, namelijk tien procent.

Van alle beurzen gingen er 143 naar natuurwetenschappen en techniek, 124 naar levenswetenschappen en 61 naar sociale wetenschappen en humaniora.

 

Advertentie