Weer veel Europese starting grants voor de Universiteit Utrecht

Illustratie erc bij lancering aanvragen starting grants

De zogeheten starting grants zijn bedoeld voor wetenschappers met minstens twee en hooguit zeven jaar werkervaring na hun promotie. Met de beurzen, die oplopen tot 2,5 miljoen euro per stuk, kunnen zij een eigen onderzoeksteam aan het werk zetten.

Dit keer kende de Europese onderzoeksraad ERC 436 beurzen toe, voor een totaalbedrag van 677 miljoen euro. Dat is 56 miljoen euro meer dan vorig jaar. De slagingskans was zoals altijd klein: slechts 13 procent van alle aanvragen werd gehonoreerd.

Duitsland is de grote winnaar van deze ronde met 88 beurzen. De tweede plaats is voor het Verenigd Koningrijk, dat er 62 wist te bemachtigen. Hierop volgen Nederland (42), Frankrijk (38) en Zwitserland (34).

Robots
Van alle starting grants sleepte Nederland 9,6 procent in de wacht. De laureaten doen onderzoek naar de meest uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen: van robots gemaakt van zachte materialen tot de invloed van zwangerschap op het menselijk brein.

Net als vorig jaar gingen de meeste beurzen in ons land naar wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (8). Ook de Universiteit Utrecht doet het goed (5, plus 1 voor het UMCU), gevolgd door de Universiteit Leiden (4) en de NWO-instituten (4).

Utrechtse winnaars
Van de Utrechtse winnaars zijn er maar liefst drie afkomstig van de faculteit Geowetenschappen. Dat zijn Yanliu Lin, James Patterson en Rayhyun Kim. De laatste twee werken vooral op het gebied van de klimaatwetenschappen en klimaatbeleid. Bij de Bètafaculteit zijn celbioloog Ginny Farias Galdemes en wiskundige Gijs Heuts in de prijzen gevallen. Riccardo Levato is verbonden aan het universitair medisch centrum Utrecht en is gespecialiseerd in bioprint. Er is ook een beurs gegaan naar Helmuth Gehart van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Dat landelijke onderzoekscentrum is indirect verbonden aan de UU.

Universiteiten zijn boos
Al jaren presteert Nederland opvallend goed in het aanvragen van Europees onderzoeksgeld. Niet voor niets waren de universiteiten woedend toen voor de vakantie bleek dat er miljarden minder worden uitgetrokken voor het Europese wetenschapsbudget dan aanvankelijk de bedoeling was. 

 

Universiteiten

 

Universiteit van Amsterdam

8

Universiteit Utrecht

5

TU Delft

2

Radboud Universiteit

2

Universiteit Leiden

4

Rijksuniversiteit Groningen

1

Tilburg University

1

Universiteit Twente

1

TU Eindhoven

3

Wageningen University

3

Erasmus Universiteit

2

Universiteit Maastricht

2

Totaal

34

  

Instellingen en UMC's

 

UMC Utrecht

1

KNAW

1

Leids Universitair Medisch Centrum

1

Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie

1

NWO-instituten

4

Totaal

8

Advertentie