Weg met het leenstelsel!

In Wageningen wordt studieschuldjenga gespeeld, foto Pixabay

De protesten zijn bedacht door jongerenorganisaties en studentenbonden, waaronder FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond. Onder de noemer #NietMijnSchuld voeren zij al een jaar campagne tegen hoge studieschulden.

Wankele toekomst
De acties gaan vandaag van start in Wageningen. Studenten bouwen daar een grote toren van dozen, die ze er vervolgens – naar de regels van het klassieke gezelschapsspel Jenga – voorzichtig één voor één weer uit moeten halen zonder dat de toren omvalt.

Het staat symbool voor de “wankele toekomst” van de huidige generatie studenten. “Bouwstenen zoals: betaalbare huur, een hypotheek kunnen krijgen, vrijheid van studiekeuze, ruimte om je te kunnen ontwikkelen en schuldenvrij aan je leven beginnen”, somt FNV Young-voorzitter Bas van Weegberg op. “Allemaal zaken die wegvallen door het leenstelsel.”

Achtervolgen
En er staan nog meer protesten op de planning. Vooruitlopend op Halloween (31 oktober) halen de actievoerders donderdag lakens en schmink tevoorschijn. Verkleed als spoken dwalen ze door Amsterdam.

Veel studenten zitten straks met enorme schulden, zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns. “Omdat studenten dit tot hun pensioen moeten afbetalen, achtervolgt die schuld ons als een spook.”

Vrijdag verplaatsen de schuldenspoken zich naar Groningen, maandag roepen ze boe in Utrecht.  

Nieuwe studiebeurs
De meeste politieke partijen hebben hun handen inmiddels van het leenstelsel afgetrokken. Alleen de VVD lijkt het nog te steunen. Onder meer D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP hebben al laten weten dat zij een nieuwe studiebeurs willen, al lopen de plannen sterk uiteen.

Advertentie