Wie o wie wordt de nieuwe minister van OCW, of worden het er twee?

Arie Slob wordt geridderd bij zijn afscheid als Kamerlid voor de ChristenUnie in november 2015

Arie Slob, tot 2015 fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, wordt in veel media genoemd als nieuwe minister van Onderwijs. De voormalig leraar maatschappijleer, is tegenwoordig directeur van twee kenniscentra in Zwolle.

Averechts

Slob leidde (1961) vorig jaar nog een commissie die op verzoek van de Vereniging Hogescholen de omstreden prestatieafspraken in het hoger onderwijs tegen het licht hield. Bij de presentatie van het advies zei hij dat een boete van de minister voor onderpresterende instellingen averechts werkt. ‘Naming and shaming’ zou hen voldoende scherp houden.    

Als de berichten kloppen, gaat hij als minister het primair en voortgezet onderwijs en de media bestieren. Universiteiten en hogescholen zijn vooral benieuwd wie de portefeuilles hoger onderwijs en wetenschap krijgt.

De Volkskrant en NRC zetten hun geld op VVD’er Bruno Bruins (1963), die van 7 juli 2006 tot 22 februari 2007 al even staatssecretaris van hoger onderwijs was in het derde kabinet-Balkenende. Maar door RTL Nieuws, de NOS en weekblad Elsevier  wordt de huidige baas van uitkeringsfonds UWV juist getipt als minister van Volksgezondheid.

Van Engelshoven

Die twee laatste media denken dat Ingrid van Engelshoven (1966) van D66 de beste papieren heeft. Als partijvoorzitter hielp ze, samen met Alexander Pechtold, D66 uit het slop en sinds 2010 is ze onderwijswethouder in Den Haag. Daar investeerde ze bijvoorbeeld in extra begeleiding van talentvolle maar kansarme meisjes, in meer ouderbetrokkenheid van moeders op school en in taalonderwijs voor vrouwen.

Onzeker is ook nog of kandidaat-minister Slob een tweede minister naast zich krijgt of een (extra) staatssecretaris. Het Algemeen Dagblad, de Volkskrant en NRC weten het zeker: OCW krijgt twee ministers. Andere media denken van niet.

Advertentie