Wie verdienen er aan jouw studentenkamer?

Studenten zijn goede business. Er is geen pandjesbaas of vastgoedeigenaar die dat zal tegenspreken. Studenten nemen vaak met minder genoegen en wonen in kleinere kamers. Tijd om uit te zoeken wie nu precies het meest profiteert van de kamernood.

Uit onderzoek bleek dat Amsterdamse studenten in 2013 gemiddeld 36 euro per vierkante meter voor hun studentenkamer moesten betalen. Ook in Utrecht (gemiddeld 27 euro), Rotterdam (23 euro) en Groningen (22 euro) ligt die prijs boven het gemiddelde van 19,85 euro.

De prijs per vierkante meter is een veelgebruikte rekeneenheid om de kosten van woningen mee te vergelijken. Een studentenkamer van 10 vierkante meter laat zich moeilijk vergelijken met een penthouse van 100 vierkante meter. Maar als je de totale huurprijs deelt door het aantal meters, kun je verschillende type woningen ineens prima met elkaar vergelijken.


Doe mee aan de enquête voor de kamervragen en steun via crowdfunding

Voor dit onderzoek hebben we jouw hulp nodig. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, hebben we een korte vragenlijst opgesteld, die ons data-onderzoek gaat aanvullen. Neem daar even een momentje voor als je dit onderzoek belangrijk vindt. Een deel van het onderzoek financieren we door middel van crowdfunding. Neem dus ook een kijkje op deze pagina, want alleen samen maken we dit onderzoek mogelijk. Eind augustus hopen we de resultaten bekend te kunnen maken. 

En dan blijkt pas echt hoe duur studentenkamers eigenlijk zijn. Hoewel juist huurwoningen op de vrije markt de naam hebben veel te duur te zijn, blijkt de vierkante meter prijs een stuk lager te liggen dan wat studenten voor hun kamer betalen.

In 2013 bleek ook uit onderzoek dat een huurwoning in de vrije sector gemiddeld 12,61 euro per vierkante meter kostte. Ofwel: ruim 7 euro minder wat studenten betalen. In Amsterdam ligt de gemiddelde prijs voor een huurwoning op 18,93 euro: ruim 16 euro lager dan de prijs voor een studentenkamer. Hetzelfde geldt voor Utrecht (bijna 13 euro lager), Rotterdam (ruim 11 euro lager) en Groningen (10 euro lager).

Studenten zijn dus zeker goede business. Maar wie daar nou precies van profiteert en voor hoeveel, dat is minder duidelijk. Daarom slaan Yournalism, het platform voor onderzoeksjournalistiek, DUB en tien andere universiteits- en hogeschoolbladen uit heel Nederland de handen ineen. Samen kijken we welke partijen de Nederlandse student huisvesten en wat hen dat oplevert.

Advertentie