Decaan Geowetenschappen stapt over naar bestuur
Wilco Hazeleger nieuwe rector magnificus Universiteit Utrecht
Met de keuze voor Hazeleger kiest de Raad van Toezicht voor een decaan uit het eigen hooglerarencorps. Hazeleger kwam in 2019 naar de Universiteit Utrecht als de nieuwe decaan Geowetenschappen.
Wilco Hazeleger (1971) studeerde meteorologie aan Wageningen University en de Engelse Reading University en promoveerde in de fysische oceanografie aan de UU. Vervolgens werkte hij enkele jaren aan Columbia University in New York en bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), waar hij in 2006 hoofd werd van de divisie Mondiaal Klimaat.
In 2014 werd hij directeur van het Netherlands eScience Center, een nationaal expertisecentrum dat multidisciplinair en data-intensief wetenschappelijk onderzoek bevordert. Sinds juli 2019 is hij decaan Geowetenschappen. Als decaan heeft hij zich ingezet voor een interdisciplinaire benadering van maatschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, klimaatverandering, digitalisering en AI.
“We hebben Wilco de afgelopen jaren leren kennen als een inspirerend, toegankelijk en betrokken leider”, aldus Karin Laglas, voorzitter van de Raad van Toezicht. “Hij is een ervaren en collegiaal bestuurder met een groot hart voor de brede UU-gemeenschap in al haar verscheidenheid. Als decaan heeft hij zich de afgelopen jaren onder meer ingezet voor interdisciplinair samenwerken, open science en voor meer diversiteit en inclusiviteit, bijvoorbeeld in de samenstelling van facultaire commissies en bij hooglerarenbenoemingen. Hij is goed op de hoogte van nationale en internationale ontwikkelingen in onderwijs, onderzoek en impact en heeft een groot netwerk binnen de UU en daarbuiten. Hij opereert transparant, is gericht op samenwerking en zal een goede balans vinden tussen continueren en vernieuwen.”
Hazelegger is blij met zijn benoeming. “De UU is een prachtige brede universiteit. Als klimaatwetenschapper weet ik hoe belangrijk het is om de samenleving te verbinden met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De UU doet dat vanuit brede strategische thema’s op het gebied van duurzaamheid, de open samenleving, jeugd en gezondheid. We doen onderzoek en leiden studenten op vanuit een sterke basis en met een brede blik. Ik kijk ernaar uit om hier nog verder vorm aan te geven samen met de andere leden van het College van Bestuur en met de hele universitaire gemeenschap.”
Hazeleger treedt op een bijzonder moment toe tot het College van Bestuur. Hij krijgt te maken met de bezuinigingen op het gebied van onderwijs en onderzoek zoals die door het huidige kabinet zijn opgelegd. Daarnaast is 2025 het jaar dat het Utrechtse Onderwijsmodel vastgesteld gaat worden en komt er een nieuw Strategisch Plan.
Opvallend was dat de UU een advertentie voor de nieuwe rector publiceerde in landelijke dagbladen. Veelal wordt voor de functie van rector gekozen voor een wetenschapper van binnenuit, als vertegenwoordiger van de academische gemeenschap. Uiteindelijk is die keuze toch gemaakt. In de benoemingsadviescommissie zaten onder meer uit twee leden van de Universiteitsraad. Hazeleger is benoemd voor vier jaar met de mogelijkheid van herbenoeming. Met Hazeleger krijgt de UU opnieuw een geowetenschapper als rector. Voor Kummeling was Bert van der Zwaan rector van 2011 tot 2018. Hij was hoogleraar Biogeologie en had ook de functie van decaan Geowetenschappen bekleed.
De rectoraatsoverdracht zal plaatsvinden op 26 maart 2025, tijdens de 389e Diesviering van de universiteit in de Domkerk. Henk Kummeling neemt dan afscheid.
Het College van Bestuur bestaat naast de rector uit voorzitter Anton Pijpers, vicevoorzitter Margot van der Starre en studentassessor Niels Vreeswijk.