Winnaars lustrumquiz DUB bekend

Casper van Hugten vertelt bij de bekendmaking van de winnaars van de lustrumquiz welk foto hij heeft gekozen. Foto: Faculty Club

Vanwege de bijzondere verjaardag van de Universiteit Utrecht heeft DUB een lustrumquiz gemaakt. Deze was gebaseerd op de expositie Heel Utrecht loopt uit in het Utrechts Archief (te zien tot 30 november 2021) en op de historische stadswandeling van de Utrecht Time Machine.

Het waren vijftien vragen over de geschiedenis van de universiteit in de stad, waarbij ook enige vragen voorbij kwamen over de bijzondere lustrumoptochten die het Utrechtsch Studenten Corps tot 1961 namens de universiteit organiseerde.

Moeilijke vragen
Door de hulplijnen waren de vragen goed te doen. Bij twee vragen ging een kwart van de inzenders de fout in. Zo was Germanicus, het thema van het lustrum uit 1906, niet de leider van de Germanen, maar een Romeinse veldheer die de grootvader van Nero was. En de Paardenkathedraal was niet de zaal waar de chirurgische ingrepen werden gedaan, maar de plek waar de zieke paarden verbleven en studenten een ritje konden maken op een paard in de manege.

Winnaars van de quiz
De winnaars van de quiz zijn beleidsmedewerker Claudia Heres, student Geneeskunde Benjamin Verboeket en masterstudent Biomedische Wetenschappen Casper van Hugten. Casper heeft een foto gekozen van het voormalige provinciehuis dat nu studentencomplex De Sterren is. De reden heeft te maken met zijn huidige woonsituatie in De Sterren. “Dit was vroeger het Provinciehuis en ik vind het leuk om te beseffen hoe dit er vroeger uitzag Maar met een foto van het complex zoals het nu is, heb ik een blijvende herinnering.” Benjamin kiest voor een foto van een huis op de Laan van Soestbergen. “Ik wil graag deze foto omdat mijn oude huis erop te zien is.” Claudia heeft een tekening gekozen van het Janskerkhof. Dat plein heeft voor haar een bijzondere betekenis. Het beeldje van Anne Frank roept herinneringen op aan de 4 mei herdenkingen. Maar ook heeft ze  tijdens haar studie, toen ze in het centrum woonde, haar man op die plek ontmoet. Nu doet ze de Executive master Management van Publieke vraagstukken, ook op het Janskerkhof 3a. En tegenwoordig stapt ze daar altijd uit wanneer ze met de bus naar Utrecht komt. "De gezelligheid, de georganiseerde chaos en de bijzondere geschiedenis - ik voel mij dan altijd direct weer thuis." 

De winnaars krijgen een ingelijst exemplaar van de gekozen foto uit het Utrechts Archief.

De antwoorden
Voor de liefhebbers zetten we de juiste antwoorden van de quiz hieronder op een rijtje.

1.Hoe trok het stadsbestuur in 1636 extra studenten aan? Antwoord b: studenten en medewerkers hoefden geen accijns te betalen op bier en wijn.

2. Waarom was de filosoof René Descartes die in Utrecht woonde nooit aan de universiteit verbonden? Antwoord c: De hoogleraar Voetsius moest niets van de denkbeelden van Descartes weten.

3. In 1786 werd het lustrum gevierd op het Munsterkerkhof. Hoe heet dat plein nu? Antwoord a: het Domplein

4. Op de Burgemeester Reigerstraat is een muurschildering te zien van het Dopplereffect van de hoogleraar Buys Ballot. Wat is het Dopplereffect? Antwoord a: Het beschrijft het effect dat beweging invloed heeft op de toonhoogte van geluid.

5. Wat is een ginkgo die te zien was in de oude hortus botanicus? Antwoord a: een eeuwenoude boom uit Azië

6. De boekenzaal van de UB op de Drift, was voor functie had die in de tijd van koning Lodewijk Napoleon? Antwoord b: het was een balzaal.

7. Het lustrum van 1906 stond in het teken van Germanicus. Wie was dat? Antwoord b: een Romeinse veldheer.

8. Waarom liggen er vaak bloemen bij het beeldje van Anne Frank op het Janskerkhof? Antwoord b: Het is een traditie van studentenvereniging UVSV. Leden leggen bij het afstuderen bloemen bij Anne Frank.

9. Wat zit er nu in het oude Academisch Ziekenhuis dat vroeger aan de Catharijnesingel stond? Antwoord c: een appartementencomplex

10. Waarom staat het standbeeld van Jan van Nassau op het Domplein? Antwoord b: Hij ondertekende de Unie van Utrecht in 1579 in het Academiegebouw.

11. Wat zat in de tijdcapsule die studenten bij de opening van het onderwijsgebouw van Rechten op het Janskerkhof in de kelder hebben gemetseld? Antwoord c: Typische attributen van een rechtenstudent anno 2016 zoals een dopper, een bef en een selfiestick.

12. Hoe viert studentenvereniging Unitas op 21 november haar dag van de oprichting? Antwoord b: De vereniging zet de bar in vuur en vlam en kijkt toe onder het genot van oliebollen en champagne.

13. Wat gebeurde er vroeger in het gebouw dat nu de Paardenkathedraal heet? Antwoord b: Dit was een manege waar de zieke paarden verbleven en studenten rondjes konden rijden.

14. Wat was de boodschap van de Skyscraper, de walvis die in 2019 bij Vredenburg stond? Antwoord a: Het beeld wijst de mensen op de plastic afvalberg.

15. De maskerade van dit jaar had als thema Casanova. Waar staat dit thema voor volgens de preses van Maskeradecommissie van het  USC? Antwoord b: Casanova was een intellectueel en levensgenieter met een drang naar vrijheid net zoals de studenten van nu.

Tags: lustrum

Advertentie