Wouter Bos nieuwe bestuursvoorzitter VUmc

Voormalig PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos is benoemd tot bestuursvoorzitter van het Amsterdamse academisch ziekenhuis VUmc. Hij moet de alliantie met het AMC, het tweede academische ziekenhuis van Amsterdam, in goede banen leiden.

Het VUmc maakte de afgelopen jaren een turbulente tijd door. Na ruzies tussen specialisten en de affaire met het ziekenhuisprogramma van Eyeworks viel de raad van bestuur uiteen. De inspectie voor de gezondheidszorg stelde het VUmc uiteindelijk onder verscherpt toezicht.

De benoeming van Bos is verrassend, omdat de raad van toezicht een half jaar geleden nog bij voorkeur een medisch specialist wilde als nieuwe bestuursvoorzitter. Volgens Bos is hij goed in staat het ziekenhuis te leiden, omdat hij als adviseur bij consultancybureau KPMG een “nieuw profiel in de zorg” heeft opgebouwd: “Met mijn advieswerk heb ik in vele keukens kunnen kijken die voor anderen gesloten blijven. Ik heb ook veel geleerd van de bevlogen en getalenteerde mensen in mijn team. KPMG is daarmee een ideale opmaat geweest voor deze nieuwe stap”, zegt hij in een persbericht.

Bos kent de VU goed; hij studeerde er politicologie en economie. Hij startte zijn carrière bij Shell. Daarna was hij fractievoorzitter van de PvdA, minister van Financiën en vicepremier naast Jan-Peter Balkenende. Sinds hij de politiek in 2010 verliet, was hij partner bij adviesbureau KPMG.

Tags: vumc

Advertentie