Zingende Unitas-dames in landelijke disputenfinale

Body: 

Unitas-dispuut De Notenkrakers hoopt later deze maand het Leukste Dispuut van Nederland te worden. 

Unitas-dispuut De Notenkrakers hoopt later deze maand het Leukste Dispuut van Nederland te worden. 

Damesdispuut De Notenkrakers staat in de finale van de verkiezing Leukste Dispuut van Nederland. Daarin nemen ze het op tegen veertien andere disputen uit andere studentensteden. 

Stemmen op de finalisten kan sinds afgelopen weekend. In de tussenstand staan de Unitas-dames vijfde. Het Amsterdamse “heerendispuut” RemeX staat momenteel bovenaan in de verkiezing die wordt georganiseerd door SoapBox in samenwerking met o.a. de Rabobank en Interpolis.

“Het wordt een flinke opgave, maar we hebben er vertrouwen in, want wij zijn natuurlijk de leukste”, zegt Esmée van Steen van De Notenkrakers. “We gaan iedereen die we kennen via mail en Facebook vragen om op ons te stemmen.”

Het Illuster Dames Zangcollege de Notenkrakers bestaat sinds 1977. In dat jaar kwamen twee Unitas-dames in opstand tegen de toen heersende regel dat vrouwen geen bier mochten drinken en om klokslag één uur 's nachts de kroeg moesten verlaten. 

"De Notenkrakers zijn begonnen met het opkomen voor de vrouwen binnen Unitas, en zijn daarbij een gezellige strijd aangegaan met de mannendisputen”, zegt Esmée. “We dragen grote roze mannenoverhemden als verwijzing naar onze geschiedenis.” Het vrouwendispuut telt ruim 30 actieve leden. De spreuk van het dispuut is Nucleum qui querit, Nucem frangat (Wie de noot vindt kraak hem).

Gezelligheid is voor de dames belangrijker dan zingen. Esmée: “We zingen voor de lol en zijn lang niet allemaal even goed bij stem. Het gaat meer om volume en gezelligheid. Wat we zingen? Vooral verenigingsliederen. Nieuwe leden moeten in hun dopjestijd, hun eerste jaar, een lied bedenken dus we hebben voldoende liederen.”

Op 27 april wordt bekendgemaakt welk dispuut zich een jaar lang het Leukste Dispuut van Nederland mag noemen. Het winnende dispuut krijgt 1000 euro en een fiets voor elk lid. Disputen konden zich eind 2011 zelf opgeven voor de verkiezing. In Utrecht deden 32 disputen mee aan de lokale voorronde die De Notenkrakers wonnen.

Facebook Twitter Whatsapp Mail