Zoete broodjes tijdens onnodig wachten voor fietsers op het Ledig Erf

Bij rood op het Ledig Erf heeft een fietser voldoende tijd om een krentenbol te eten.

Fietsers op het Ledig Erf kregen woensdagochtend een krentenbol aangeboden door actievoerders van de Fietsersbond en het Kracht van Utrecht-initiatief. Het was een protest tegen de lange wachttijden voor fietsers bij verkeerslichten in de stad.

Utrecht is niet alleen een stad met veel fietsers, maar eveneens een stad met een enorme hoeveelheid stoplichten. Dat blijkt uit een meting uit 2006. En veel van die verkeerslichten staan volgens de actievoerders niet goed afgesteld. “Op sommige plekken krijgt de bus al groen terwijl de reizigers nog aan het in- en uitstappen zijn. Daardoor staat iedereen zinloos te wachten”, legt één van hen uit.

Recent was er ophef over de verkeerslichten op de Maliebaan. Daar moesten fietsers door verkeerd afgestelde verkeerslichten onnodig lang wachten op het groene licht. Juist op dat moment hield de politie een controleactie waardoor veel fietsers die door rood reden een bon kregen. 

Ook bij het Ledig Erf moeten de fietsers relatief lang wachten. “Op het Ledig Erf moet je bijvoorbeeld twee minuten wachten, ook ’s avonds als er bijna geen verkeer is. Het is geen wonder dat mensen dan door rood gaan fietsen: zo’n verkeerslicht is ongeloofwaardig. Je hebt gewoon de tijd om je krentenbol helemaal op te eten.”

Bij de Maliebaan heeft de gemeente de instelling van de verkeerslichten aangepast. Dat moet ook gebeuren bij andere stoplichten, zeggen de Fietsersbond en de Kracht van Utrecht.

Advertentie