Actie, actie

Body: 

Laat de schoonmakers in een redelijk opgeruimde kamer echt aan het werk, zodat er tijd is om te praten over de toestand in Syrië. Geograaf Ton van Rietbergen blikt terug op een roerige actieweek.

Laat de schoonmakers in een redelijk opgeruimde kamer echt aan het werk, zodat er tijd is om te praten over de toestand in Syrië. Geograaf Ton van Rietbergen blikt terug op een roerige actieweek.

Oude tijden herleven. Schoonmakers en studenten trekken samen op tegen de gevestigde orde. Althans, dat was even het beeld dat naar voren kwam tijdens de acties in het Ruppertgebouw.

Maar het bleek alleen om de groep van kritische studenten te gaan. Dat laatste is eigenlijk een pleonasme want een student hoort per definitie kritisch te zijn, maar dat is volgens Stichting OER al lang niet meer zo. Studenten willen helemaal niet discussiëren maar willen gewoon horen hoe het zit. Dat is al langer mijn ervaring, want al die bespiegelingen vinden velen maar tijdverspilling terwijl dat volgens mij de essentie van studeren en democratie is.

Veel van de studenten, ook in de universiteitsraad wisten trouwens niets van acties af en de meesten vonden dat ze gewoon weer aan het werk moesten. Net als ons college van bestuur trouwens, want de UU voldoet zoals gebruikelijk weer aan alles eisen en gedragscodes.

De betoging zelf liet mooi zien dat je voor globalisering echt niet naar het buitenland hoeft. Zo draaide men vooral Rifmuziek en opzwepende samba’s. Ook waren de kamelen weer van de partij al weet ik niet of die langzamerhand een soort van running gag in De Uithof vormen of echt bij de betoging hoorde.

Sta ik zelf eigenlijk achter de actie? Dat er actie gevoerd wordt tegen het Management BV Stopwatch dat verordonneert dat wc’s in 90 seconden moeten worden schoongemaakt lijkt me duidelijk. Dat is onzinnig en blijkt ook in de praktijk niet te werken. Veel beter kun je dat aan medewerkers overlaten zoals dat ook in de zorg is gebleken.

Wel zou ik mijn advies van 10 jaar geleden nog eens willen opvoeren. Maak minder schoon maar kondig dit van tevoren aan zodat we net als thuis de schoonmakers in een redelijk opgeruimde kamer echt aan het werk kunnen. Zij hebben dan eer van hun werk en we kunnen na afloop nog even een kopje koffie met ze drinken en praten over de schaduwzijden van de globalisering en de toestand in Syrië.

Facebook Twitter Whatsapp Mail