Brief aan de Beslisser Betreffende Maatschappelijk Nut

Ik zou graag willen dat u heel even uw ogen dicht doet, beste Beslisser Betreffende Maatschappelijk Nut. Doe uw ogen dicht en stelt u zich een eiland voor. Een tropisch eiland, midden in de stille oceaan …

Het weer is er aangenaam, de palmbomen staan te zwieren op het strand en het binnenland van het eiland is één grote jungle met onontdekte wonderen. Op het eiland leeft een volk, de Ontdekkers. Zij dwalen door de jungle tot ze een papegaaisoort vinden die anders praat dan alle anderen, ze struinen over het strand tot ze scherfresten vinden van een lang vergane en vergeten beschaving, ze turen naar de sterrenhemel en vragen zich af hoe ver je moet reizen om daar te komen.

Op het eiland staat een hele grote container met daarin lege flessen, lege papiertjes en een doos pennen. Wanneer de Ontdekkers een Ontdekking doen, schrijven ze de boodschap op een papier en stoppen deze in een fles. Vanaf het moment dat de Ontdekkers de fles in de zee gooien, leidt de Ontdekking een eigen leven. Het is verbazingwekkend wat zo´n fles teweeg kan brengen. Een Ontdekker had eens het gedrag van een kolonie mieren beschreven, aan de rand van de jungle. Zij verspreidden zich vanuit hun nest om overal takjes en blaadjes te gaan zoeken. Ze waren met zo velen, maar iedere mier liep een andere kant uit, zodat ze niet allemaal aan hetzelfde blaadje aan het trekken waren. De Ontdekker Ontdekte een patroon in de verspreiding van de mieren en stopte de Ontdekking in een fles. Een arts in het westen vond de fles. Hij begreep dat de verspreiding van mieren over de grond vergelijkbaar is met de verspreiding van een virus in de bloedsomloop. En zo kon hij die virussen beter bestrijden.

Nu, beste Beslisser Betreffende Maatschappelijk Nut, wil ik u vragen uw ogen nog heel even dicht te houden. Stelt u zich voor dat u in een rubberbootje dobbert op zee. Enigszins doelloos. Plotseling ziet u aan de horizon een streepje land. A-ha! denkt u, wellicht is daar Besliswerk te vinden. U dobbert erop af en u stapt op het strand van de Ontdekkers. U heeft het onmiddellijk door: hier valt een wereld te winnen! U doet een SWAT analyse en maakt een SMART strategie. U ontwikkelt een visie op het eiland: “Efficiency = resultaten” en schrijft dit op een grote vlag, die u laat wapperen aan zee. Door middel van hekken, dwingt u de Ontdekkers zich slechts te richten op focusgebieden: stranddwalers hebben immers niets te zoeken in de jungle. De lege vellen bedrukt u met formats en beoordelingscriteria. Iedere fles die de zee in wordt gegooid, wordt beoordeeld door een leger Beslissers dat u heeft laten aanrukken om de processen te monitoren.

Beste  Beslisser, u raadt nooit wat er nu gebeurt. Houd uw ogen nog heel even dicht, alstublieft. De Ontdekkers krijgen na de bezetting door de Beslissers al gauw geen plezier meer in het Ontdekken. En omdat ze zo druk zijn met de formats en alleen binnen de hekken mogen blijven, Ontdekken ze bijna niets meer. En wat ze Ontdekken, is eigenlijk helemaal niet zo spannend. Veel Ontdekkers laten hun schouders hangen en slenteren over het eiland. Ze klagen over de bezetting door de Beslissers en zeggen tegen elkaar dat alles vroeger beter was. De wereld wacht steeds langer op nieuwe flessen. 

Beste Beslisser, de ontknoping nadert. Na een paar maanden is er een klein groepje Ontdekkers dat het niet langer pikt. Op een dag, na vijf uur, als alle Beslissers in hun bunker op het strand aardappels aan het eten zijn, starten zij een revolutie op het strand. Ze verscheuren de vlag van de Beslissers, hangen de Zon in de mast, klimmen over alle muren en beginnen als bezetenen nieuwe Ontdekkingen op de achterkant van de bedrukte vellen van de Beslissers te schrijven.

Rond middernacht heeft iedere Ontdekker zijn grootste Ontdekking in een fles gestopt. Ze vormen een lange rij op het strand. Gezamenlijk lopen zij, met hun Ontdekkingen, de zee in.

Beste Beslisser Betreffende Maatschappelijk Nut, doet u uw ogen maar weer open, alstublieft.

 

 

Advertentie