Buitenlandervaring? Altijd goed.

Mijn zusje, studente rechten en psychologie, studeert in Malaga. Ik ben daar op bezoek als ik een site doorgestuurd krijg via Facebook: werken in Brabant. Bij de overheid.

En wat zijn de harde selectiecriteria? Een diploma en een cv met een +. En die + is in dit geval: relevante werk- stage- of bestuurservaring of een buitenlandperiode. Wat dat is, relevante ervaring, bepaalt de werkgever. Maar een buitenlandperiode is een buitenlandperiode, voor hem.

Voor ons studenten zit er nogal verschil in. Voor de meesten is het wegkomen met een gemakkelijk studieprogramma. Zeker in een niet-Engelstalig land. Engels spreken de docenten daar al even slecht als hun UU-collega's en dat gaat ook daar ten koste van de inhoud. Daarnaast ben je in het buitenland weer even eerstejaarsstudent. Overal aan wennen; een nieuw huis, nieuwe universiteit en nieuwe vrienden. Wat kon en mocht in je eerste jaar, kan en mag ook in het buitenland.

Ben je hier niet van overtuigd? Bezoek op dinsdagavond de wekelijkse International party die in Utrecht wordt gehouden voor buitenlandse studenten. En dat is een klein voorbeeld, aangezien ik op wintersport in de Franse Alpen 700 Erasmusstudenten tegenkwam. ESNow: en semester in Florence gaan studeren en daarbinnen een week gaan skiën in Frankrijk. Of, zoals hier in Malaga, uitstapjes naar Marokko en 12-uurs beachparty’s in Marbella.

En de studie? Ja, de studie. Een vriend, student economie, legde zijn buitenlandplannen voor aan de opleiding, wetende dat het een mager vakkenpakket omvatte. De docent tekende, met de woorden: laat ik je hier voorlopig niet meer zien. Veel studenten die ik spreek komen terug van hun studievakantie met weinig indrukwekkende studieresultaten, maar te meer met indrukwekkende ervaringen. Is dat een probleem? Ik vind van niet. En de werkgevers delen die mening. Die kijken in het algemeen al weinig naar studieresultaten. Dus kun je aan de slag in Brabant.

Noord-Brabant, de dichtstbijzijnde provincie onder de rivieren. Er wordt toch een beetje op neergekeken. Ik ben er getogen en kan ik er gelukkig altijd nog gaan werken. Of op vakantie.

Advertentie