De eerste keer

Body: 

Ellen Sinot maakte voor de eerste keer de opening van academisch jaar mee in de Domkerk. Een dag vol nieuwe indrukken. 

Ellen Sinot maakte voor de eerste keer de opening van academisch jaar mee in de Domkerk. Een dag vol nieuwe indrukken. 

Het academisch jaar is geopend en alles is weer officieel begonnen. In mijn functie als U-raadslid mocht (moest) ik aanwezig zijn bij dit ritueel. Het was voor mij een ‘first timer’ en daarmee ook een bijzonder begin van het raadsjaar. Ik heb gefascineerd geluisterd naar de voorzichtige speech van onze nieuwe collegevoorzitter Marjan Oudeman en minstens even gefascineerd gekeken naar de veel minder voorzichtige knalroze kleur van haar kleding. Ik was geïmponeerd door de naam ‘Frans Timmermans’, die voor ons kwam speechen. Hoewel ik eerlijk moet toegeven dat dat gauw voorbij was toen ik de namen bij andere universiteiten zag: koningin Máxima, prins Constantijn, Jet Bussemaker… Zonder grote naam hoor je er gewoon niet bij.

Maar dat wist ik natuurlijk nog niet. Het was een dag vol eerste keren. Ik zag bijvoorbeeld voor de eerste keer dat onze hoogleraren een band om hun toga hebben in de kleur van ‘hun’ faculteit. Ik mocht voor het eerst de chique zalen van het academiegebouw betreden. En ik mocht dat doen terwijl ik voor de eerste keer mijn nieuwe (klaarblijkelijk noodzakelijke) maatpak aan had. Het was ook de eerste – en ik hoop zeker niet de laatste -  keer dat ik hoorde wie de winnaars van de studentenprijzen voor beste masterscriptie en bijzondere verdiensten waren. I’m impressed!

Op zo’n dag vol nieuwe indrukken is het ook goed om vooruit te kijken. Naar mijn raadsjaar. De eerste vergaderingen, de eerste stukken om te lezen en om te schrijven. De eerste keer dat we het college van bestuur tegen de schenen gaan schoppen – hoewel het dan vast wat minder activistisch is. De eerste keer dat ik de besluitvorming van dichtbij kan meemaken. En hopelijk ook de eerste keer dat ik een wezenlijke bijdrage kan leveren aan onze universiteit. Via DUB tegen dingen aan schoppen is toch anders.

Ik kijk vol nieuwsgierigheid uit naar dit jaar en zal ongetwijfeld anderen via DUB – al dan niet schoppend – op de hoogte houden. Mocht je zelf behoefte hebben aan een ‘first timer’, dan kun je altijd voor de eerste keer de universiteitsraad voorzien van tips of verbeterpunten. We horen het graag!

Facebook Twitter Whatsapp Mail