De grote vragen oplossen

Terwijl Nederland zich druk maakt over de hypotheekrenteaftrek, de kilometerheffing en de vraag of Rotterdam ditmaal alle potloodstemmen wel goed zal kunnen tellen, is China bezig oplossingen te bedenken voor de grote vragen.

Hoe bouwen we aan een duurzame samenleving? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen te eten heeft? Hoe bewaren we de vrede en veiligheid? De hele wereld is uitgenodigd in Shanghai, dat binnenkort Financial Capital of the World zal zijn. Uitvinders, hoogleraren, ceo’s en beleidsmakers praten op de Worldexpo over de toekomst van de wereld.

Wie Shanghai binnenrijdt waant zich in een betonnen jungle. Straten kronkelen als lianen tussen grijze reuzen door. Mensen kruipen als mieren over straat. Felverlichte boten schuiven als krokodillen over de rivier. De sirenes, motoren en claxons van de dag worden ’s nachts vervangen door een beat, een fluister en een schelle roep in de verte. China heeft de mensen, de daadkracht en het geld. De handen en de hoofden. China heeft de kennis, de macht en de groei. Individuen handelen in het belang van het collectief. China heeft de toekomst. Niets staat de transitie naar een duurzame economie in de weg. Wolkenkrabbers en spoorwegen schieten als onkruid omhoog. De motor is op gang.

Worden wij verschrompeld in kneuterigheid? Marcheren de 1,3 miljard Chinezen ons omver terwijl wij debatteren over de vraag of er 1000 of 2500 extra agenten moeten komen, of het kindgebonden rugzakje 10 procent voller of leger moet en of er een eendentrappetje moet komen in een stadsvijver?

Als we niet uitkijken misschien wel. Maar we zijn nog niet verloren. Onze grootste kans is tegelijkertijd onze grootste waarde. Ons geheime wapen is wie wij zijn. Onze onafhankelijkheid. De mogelijkheid en de vrijheid een origineel en eigen idee te ontwikkelen. De creativiteit. Onze creativiteit heeft ons het Deltaplan gebracht, maar ook de wirwar aan regels en instituten en mensen met ideeën. De grote vragen waar de Chinezen voor staan, en wij met hen, vragen meer dan ooit om creatieve oplossingen die worden opgepakt door de massa. Deltaplannen zijn nodig. Als we de Chinese kracht combineren met de Hollandse creativiteit, kunnen we de grote vragen misschien wel beantwoorden.

De grote vragen wachten niet meer op compromissen. De jungle breidt zich uit. Er is geen tijd te verspillen. Utrecht beschikt met een jonge en hoogopgeleide bevolking over een dosis kennis, creativiteit en internationale diversiteit die uniek is in de wereld.  Gooi alle remmen los en verpletter de regels. Maak informatie overal voor iedereen beschikbaar. Vier de creativiteit en de diversiteit! Formuleer met internationale studenten een visie op de toekomst. Ontwar de wirwar aan regels en maak ruimte voor vernieuwing. Wees de eerste stad ter wereld waar beleid wordt ontwikkeld en uitgevoerd door de jonge creatieve voorhoede. Maak als eerste land ter wereld de transitie van netto energieconsumptie naar netto energieproductie.  Jonge creatieve mensen produceren energie. Maak gebouwen als bomen. Wegen als rivieren. Mensen die stralen. Wees niet bang. Vier de vrijheid!   

 

 

 

Advertentie