Linkse universiteit sluit bepaalde groepen uit

Écht diversiteit nastreven is ongemakkelijk

canal-pride-2023 foto DUB
UU vaart jaarlijks mee met de canal pride. Foto DUB

De alomtegenwoordigheid van diversiteit is iets waar we niet omheen kunnen als studenten Bestuurs- & Organisatiewetenschap. Diversiteit is verweven in het curriculum onder andere onder het mom van een ‘sociaalprofessionele vaardighedentraining’ getiteld diversiteit. 

Ook binnen de studievereniging zijn er ontelbare voorbeelden hoe diversiteit wordt nagestreefd. Onder meer door de invulling van raden met bepaalde kandidaten of het voeren van een heus diversiteitsbeleid. Kortom, alles moet zo divers mogelijk. 

Aan wat voor diversiteit denkt men dan? Vaak komen we niet verder dan man/vrouw, afkomst en kleur. Daarbuiten zijn er echter zoveel andere diversiteitskenmerken die amper aandacht krijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan politieke voorkeur. Voor iets wat in zoveel hoedanigheden aanwezig is, lijkt het ons goed om het concept ‘diversiteit’ onder de loep te nemen. Hoe zit het nou echt met die diversiteit? Staan we allemaal wel echt zo open voor diversiteit als we verkondigen en doen laten lijken?

Er heerst een algemeen links progressief gedachtegoed op de UU. Er wordt voor je ingevuld dat je links progressieve idealen hebt. Neem bijvoorbeeld het facultair EDI overleg waar ik vanuit de studievereniging aan deelneem. Dit is een overleg om over Equality, Diversity en Inclusivity te praten. Je zou denken, dit is dé plek waar nagedacht wordt om alle studenten en medewerkers te betrekken. 

Recent kwam het idee op om een paneldiscussie te organiseren met als onderwerp EDI. Al gauw werd mij duidelijk dat deze ‘paneldiscussie’ op zo’n manier zou worden ingestoken dat links progressieve idealen beter uit de bus zouden komen dan overige ideeën. Tot zover het ‘veelzijdige’ beeld wat wordt gegeven en mate van Equality, Diversity en Inclusivity van hét orgaan wat dit zou moeten nastreven binnen de UU.

De universiteit dient een plek te zijn voor open debat en discussie, want het openstaan voor elkaars (politieke) meningsverschillen kan juist tot interessante gesprekken leiden. Door in te gaan op deze verschillen kan je elkaars leefwereld beter begrijpen. Zeker bij een studie als Bestuurs- en Organisatiewetenschap (onze studie), waar onderzocht wordt hoe je zo veel mogelijk aspecten van een maatschappelijk probleem mee kan nemen om tot een oplossing te komen, is het van groot belang deze verschillende invalshoeken op te zoeken om ze te begrijpen en ervan te leren. Het leidt simpelweg tot een betere uitoefening van de discipline. 

En dat geldt niet alleen voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Voor elke discipline is het van belang om je oogkleppen voor elkaar af te doen en een open (gespreks)-cultuur te waarborgen. Hiermee verbreed je niet alleen je wereldbeeld, ook leer je tolerant te zijn tegenover elkaar en het voeren van een gelijkwaardige dialoog met mensen die een ander wereldbeeld hebben dan jij. Als je pretendeert divers te zijn, handel daar dan ook naar.

Dit is niet alleen binnen je academische bubbel van belang. Om diversiteit naar elkaar werkelijk te kunnen omarmen, is het van belang om in de gehele samenleving naar elkaar te luisteren. Het is misschien wel comfortabel om vanuit je ivoren toren met je mede Groenlinksers in de collegebanken je onbegrip te uiten over waarom Henk en Ingrid ooit op de PVV zouden stemmen, wetende dat jij je later geen zorgen hoeft te maken over je primaire levensbehoeften - enkele studies daargelaten. 

Om als sociale wetenschap echt een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij is het van belang om te luisteren naar de rest van de samenleving en je te realiseren dat diversiteit niet alleen gender, huidskleur, afkomst, etc. betreft, maar ook politieke voorkeur betreft, in een wereld die een stuk rechtser en conservatiever is dan de gemiddelde collegezaal.

Wij willen alle studenten en medewerkers oproepen (en de gehele maatschappij, maar laten we klein beginnen) om verschillen in politieke voorkeur niet te vergeten als belangrijk diversiteitskenmerk. Door individuen met uiteenlopende voorkeuren bij elkaar te zetten wordt pas écht een open en constructief debat gestimuleerd. Als mensen echt voor diversiteit zijn, kan er meer rekening worden gehouden met het brede spectrum van politieke voorkeuren, levensovertuigingen en overige uitingen. 

Wij zitten nu enkele maanden bij de Vrijmoedige Studenten Partij (VSP), waar de diversiteit in politieke voorkeuren zorgt voor inhoudelijke discussies. Binnen de VSP kunnen we echt met iemand van mening verschillen om vervolgens te proosten met een biertje en over te gaan op de orde van de dag. Zoals het zou horen in een diverse partij, zo eng is de partij dus niet. Wij zijn aan het eind van de dag ook maar gewoon een groepje studenten met een mening, net zoals alle andere studenten politieke partijen.

Dit is een opiniestuk van studenten Eva Jaarsveld en Floris Erwich. Zij studeren Bestuurs- & Organisatiewetenschap en zijn beide actief in studievereniging Perikles en de Vrijmoedige Studenten Partij. Opinies zijn ingezonden artikelen. Het standpunt van de schrijvers is niet per definitie ook het standpunt van DUB.

Advertentie