Een half miljard maar dan krijg je ook wat

Het hoger onderwijs afknijpen maar een half miljard uittrekken om wat politie-agenten te trainen? Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg begrijpt er niets van. Zijn ze nu echt gek geworden in Den Haag?

Tja, ben ik een maandje in een ‘andere’ bananenrepubliek geweest, mis ik minstens twee Hollandse zaken waar ik mij echt bij betrokken voel. Op vrijdag 21 januari was er het grootste cortège in de Nederlandse geschiedenis, bijeengeroepen omdat er 370 miljoen euro bezuinigd gaat worden in het hoger onderwijs en de toekomst voor goede en competitieve kenniseconomie de nek wordt omgedraaid. Nog geen week later besloot een kamermeerderheid om voor zo’n half miljard euro in Afghanistan agenten te gaan trainen.

Een half miljard? Ja, om precies te zijn 468 miljoen, maar daar krijg je ook wat voor! Iedere Nederlandse politieman of vrouw krijgt een persoonlijke militaire beschermer mee. Verder sturen we ook nog vier F-16’s om Afghaanse lastpakken eventueel terug naar het stenen tijdperk te bombarderen.

Klinkt goed die politieke consensus aanpak. Gaan we daar analfabetische aspirant-agenten opleiden om bermbommenleggers op de bon te slingeren, of om dorpsoudsten uit te leggen dat het stenigen van illegaal jongverliefden in strijd is met de mensenrechten? Dat zal vast helpen.

Lang geleden heb ik in mijn studententijd in dat land rondgereisd. Dat was lang nadat de Afghanen de Britten uit de Khyber Pas geknikkerd hadden, en nog voor zij van zowel Russen als Amerikanen gewonnen hadden. Ik vond het een van de leukste landen die ik op mijn reis naar India tegenkwam. Ontzettend aardige mensen, maar twee dingen werden al snel duidelijk: je moet geen ruzie met ze krijgen en ze laten zich door niemand de dienst of wet voorschrijven.

Kortom, dat kan nog lachen worden voor onze democratisch en humanitair ingestelde marechaussees en politiemensen. Nou ja, de Afghanen krijgen natuurlijk van te voren wel te horen dat onze regering en politici niet willen dat er op onze mannen en vrouwen geschoten wordt, anders gaan wij meteen naar huis.

Een half miljard voor politietraining? Ik ben zonder meer voor humanitaire hulp aan Afghanistan, maar Jolande, Alexander en André ... hebben jullie in deze zaak de realiteitszin niet wat verloren? Ik kan goed begrijpen dat jullie een punt wilden maken door dit gedoog- en minderheidskabinet een keer de wil van de oppositie op te leggen. Maar een half miljard euro op tafel leggen om een paar politiemensen te trainen in een van de kleinere provincies van Afghanistan?

Kan het allemaal niet veel simpeler en goedkoper? Wat dachten jullie van het charteren van twee Transavia-vliegtuigen en het onderbrengen van de aspirant-politieagenten in een verlaten kazerne op de Veluwe. Ik ben er zeker van dat voor deze keer de PVV wel dispensatie voor de hoofddoekjes van de vrouwelijke agenten zal geven. Staat gezellig naast al die zwarte dameshoedjes op zondag in die omgeving. Die Afghanen trainen wij dan op de zandverstuivingen met een aantal goedbetaalde ex-Taliban acteurs in het bekeuren van bommenleggers en arresteren van stenengooiers.

Ik ben er van overtuigd dat er voldoende Nederlands-Afghaanse vluchtelingen zijn, die voor het goede doel als tolk willen optreden. Voor zo’n honderd miljoen, inclusief overhead, moet dat toch haalbaar zijn?

Houden wij zo waar 370 miljoen euro over. Drie maal raden waar dat aanbesteed kan worden. Geef het maar aan mij, en ik beloof het eerlijk te verdelen over het Nederlands Hoger Onderwijs.

 

 

Tags: afghanistan

Advertentie