Georgië

Een land opgedeeld in stukken en onder constante bedreiging

A protest in London against Russia's invasion of Georgia in 2008.
A protest in London against Russia's invasion of Georgia in 2008. Photo: Shutterstock

Het was een hete, zomerse dag, die 7de augustus 2008 toen het kleine, prachtige Georgië, met net geen vier miljoen inwoners, werd binnengevallen door Rusland. De grootse aanval kwam van alle kanten. Zo’n 10.000 Georgische soldaten stonden tegenover een Russische krijgsmacht van 70.000. Georgië verloor de ‘oorlog’ op 12 augustus, slechts vijf dagen na de invasie.

Dit was niet de enige ervaring die Georgië heeft met Russische agressie. Op 14 augustus 1992 werd de regio Abchazië op eenzelfde manier binnengevallen. In een poging de Russische agressie te temperen, werd in 2008 een overeenkomst getekend door de toenmalige presidenten van Rusland en Georgië, gesteund de Verenigde Staten, Frankrijk en andere Europese bondgenoten. Afgesproken werd dat Rusland onmiddellijk zou stoppen met aanvallen. De overeenkomst werd niet alleen geschonden, maar op 26 augustus kondigde Rusland zelfs aan dat zowel Abchazië (de regio die in 1992 werd aangevallen) als Zuid-Ossetië (de regio die in 2008 werd aangevallen) onafhankelijke landen waren.

Deze twee gebieden, die samen ongeveer 20 procent van Georgië beslaan, zijn nog steeds bezet door Rusland. Bovenop dit alles blijven de Russische troepen stilletjes de fysieke grens tussen Rusland en Georgië verder richting Georgië duwen. Ze bezetten steeds meer land.

Een internationale student zijn is een buitengewone ervaring. Het is een tijd waarin je nieuwe culturen leert kennen, nieuwe mensen kan ontmoeten en jezelf kan ontdekken. Maar het betekent ook dat je moet leren omgaan met een constant gevoel van leegheid veroorzaakt door het weg zijn van huis. Mijn heimwee voor mijn familie en thuis gaan samen met pijn, veroorzaakt door de wetenschap dat mijn land is opgedeeld in stukken en constant bedreigd wordt. Het is pijnlijk te realiseren wat Rusland veroorzaakt in de regio en ervoor zorgt dat een land als Georgië niet als geheel sterk kan staan waardoor ze zowel niet sterker kunnen worden en vooruitgang kunnen boeken tegen de Russen.

De recente Russische invasie van Oekraïne en het afschuwelijke geweld waarmee de Oekraïense burgers te maken krijgt, bewijst opnieuw dat er geen betekenisvolle macht bereid en in staat is om het hoofd te bieden aan de agressie van Rusland. Het maakt mij hopeloos.

Geen enkel land verdient het om het slachtoffer te worden van zulke agressie te zijn, en geen enkel mens verdient het om zijn land, huis en familie aangevallen, beschadigd of weggevoerd te zien worden.

Georgië komt voort uit de legendarische koninkrijken van Colchis en Kartli/Iberië. Beiden waren belangrijk tijdens de Bronstijd in 1500 voor Christus. Er werden al in 1200 voor Christus kleine staten in Georgië gesticht. Het is een land met een geweldige geschiedenis en rijke tradities, grillige bergen en ongetemde natuur; het thuis van trotse Georgiërs, wijnproductie en eetfestijnen. Ik ben er trots op dat ik Georgië mag vertegenwoordigen in Nederland, en ik hoop dat er een tijd komt dat de Russische agressie wordt tegengegaan en uiteindelijk gestopt.

Nina volgt de Bachelor Economics & Business Economics en wil liever niet met haar naam en foto op onze website. Haar gegevens zijn bekend bij de redactie.

Advertentie