Excellent

De UU adverteerde dit weekeinde in de Volkskrant en in de NRC. Ton van Rietbergen wantrouwt de borstklopperij.

In 1985 deed ik onderzoek in Mexico. Overal trof je van die borden aan waarop stond hoe goed gemeentes bezig waren en welke enorme hoeveelheid geld ze ten behoeve van de bevolking uitgaven. In Oost-Europa zag je nog veel mooiere borden waarop kond werd gedaan van de gigantische prestaties die de mens onder het socialisme kon bereiken. Dergelijke opdringerige opschepperij was volgens ons een typisch kenmerk van een land in ontwikkeling. Sterker, in onze ‘think-tank’ werd het vooral gezien als een poging om de vaak minder fraaie reputatie van de autoriteiten te verbloemen.

De laatste tijd sluipen er wel wat twijfels binnen omdat je het in ons land ook steeds meer ziet. Elke bestuurlijke scheet wordt inmiddels van juichende reclameborden voorzien. Tot mijn grote schrik gebruikt nu ook de Universiteit Utrecht deze socialistische propaganda. Zo werden de landelijke dagbladen opgesierd met het logo van onze UU en daaronder in vette letters ‘Excellent’. En daaronder: 'Universiteit Utrecht trots op beoordeling'. Gevolgd door: ‘Nóg hoger studiesucces, een groter aantal toponderzoeksgroepen en een versnelde ontwikkeling van het ondernemerschap op het Utrechtse Science Park'. En dan komt het: ‘De prestatieafspraken van de UU zijn door de Reviewcommissie Hoger Onderwijs en Onderzoek als excellent beoordeeld. Als enige universiteit van Nederland’. Daarna gaat de tekst nog even door over ambitie en profilering.

Wat moeten we hier nu van denken? De eerste conclusie die je kunt trekken is dat het maken van plannen en het uitspreken van ambities al genoeg is om in de prijzen te vallen. Maar vooral moet de advertentie duidelijk maken hoe goed het Utrechtse CvB wel niet is. In dat licht zie ik toch vooral een bevestiging van mijn ontwikkelingslanden-hypothese. Of voor de voetballiefhebbers: denk aan FC Utrecht aan de vooravond van het bekertreffen met Ajax.     

Advertentie