Kapgeilheid
De universiteit zegt duurzaam te zijn, maar velt bomen om onzinnige redenen. UU-medewerker Nick Meijdam snapt er niets van.
Voor de mensen die het nog niet wisten, er gaat weer flink gekapt worden in De Uithof! Om te beginnen, op 20 februari, de vleugelnoten bij het Minnaertgebouw.
De argumenten van de universiteit om deze gezonde bomen te kappen zijn lachwekkend: de bomen voldoen niet aan het ‘gewenste beeld’ en de gebouwen gaan schuil achter de bomen waardoor die gebouwen de aansluiting met de rest van de campus missen (zie berichtgeving op intranet).
Tja, toen die bomen geplant werden, wist natuurlijk niemand dat die dingen groter zouden worden. Gelukkig heeft noest en diepgaand onderzoek aan onze excellente universiteit aan het licht gebracht dat bomen daadwerkelijk groeien! Een fenomeen dat circa twintig jaar geleden bij de aanplant nog volslagen onbekend was.
Verder schijnen er plannen te zijn om de indrukwekkende metasequoia’s bij het Transferium te kappen. Dit lijkt verband te houden met zichtlijnen: vanaf het Transferium moet iedereen de steenmassa’s van De Uithof in volle glorie kunnen aanschouwen zonder al dat hinderlijke groen ervoor.
Nu heb ik recent in een artikel in DUB gelezen (‘Een echt hart voor De Uithof’, 16 december 2015, Xander Bronkhorst) dat het universiteitsbestuur het groen de campus wil binnenhalen, De Uithof levendiger en fleuriger wil maken en dat klachten over een winderige woestenij van steen waar je “niet dood gevonden wilt worden” voorgoed verleden tijd moeten worden. Met de huidige kapgeilheid vrees ik echter dat die verleden tijd alsnog ver in de toekomst gesitueerd moet worden en er voorlopig alleen maar meer asfalt en beton bijkomt!
De universiteit heeft veel mooie praatjes over duurzaamheid en milieu, maar handelt daar absoluut niet naar. Waarom ruim honderd gezonde bomen kappen die net uitgegroeid zijn tot forse exemplaren die koeling en schaduw leveren op warme dagen, nestgelegenheid voor vogels en oriëntatiepunten voor vleermuizen? Bovendien zorgen ze voor een aangename sfeer waarin mensen zich prettig voelen.
Om nog te zwijgen over het geld dat al die bomen hebben gekost (twee jaar geleden zijn zelfs nog nieuwe vleugelnoten bij het Minnaertgebouw geplaatst om enkele onfortuinlijke soortgenoten te vervangen) en nu tegelijk met de kap over de balk wordt gegooid. De Universiteit Utrecht duurzaam en milieubewust? Laat me niet lachen.