Kies de lekkerste

Wie als student niet links is, heeft geen hart. Wie twintig jaar later niet rechts is, heeft geen verstand. Die uitspraak lijkt inmiddels achterhaald. Bijna geen student stemt nog links en de VVD wordt de populairste partij in deze doelgroep, zo blijkt uit diverse peilingen.

De gunst van studenten ligt niet voor het oprapen. Lijsttrekkers besparen kosten noch moeite. Alexander Pechtold leidt een verslaggeefster van Campus.tv rond in zijn voormalige studentenhuis en verbeterde haar nog, toen ze het woord stropdas gebruikte. En Balkenende wisselde zijn CDA-campagnedas direct in voor een dispuutsdas, toen die hem aangereikt werd op een sociëteit in Groningen. De MP drinkt graag een biertje mee. Als er studenten kijken. En voor een volle collegezaal brengt hij graag zijn dispuutslied ten gehore tijdens de NOVA Collegetour. Als er studenten kijken.

De universiteit en hogeschool organiseerden met wat hulp hun eigen verkiezingsdebat. Prominente politici kwamen naar ons eigen academiegebouw. We hadden graag harde woorden gehoord, maar het debat verliep lafjes. Niet voor de belangenverenigingen overigens: VSNU, HBO-raad en de studentenbonden waren tevreden over toezeggingen naar aanleiding van het Veermanrapport. Maar voor de paar aanwezige studenten was het een tam debat. Dat verwijt kreeg Pechtold nog van Yvonne Kroonenberg, die hem volgt voor NRC Handelsblad. Ze had nog geen quote.

Tofik Dibi van GroenLinks had nog iets onbedoeld grappigs. Zoals vaker in debatten, versprak hij zich. Waar hij studiepunten bedoelde, zei hij studentenpunten. Misschien moeten we die invoeren, studentenpunten. Studievoortgang wordt voortaan uitgedrukt in studenten- en studiepunten. Dan waren er meteen meer studenten in de zaal geweest om het debat bij te wonen.

Het blijkt dat studenten voor hun stemkeuze dit debat niet nodig hadden. Anders waren ze wel komen opdagen. Op 25 mei in het Academiegebouw of eerder in de Monza. Maar ze bleven weg. Waar maken we ons druk over? Ze hadden hun stem al bepaald. Dankzij www.stomwijzer.nl en www.kiesdelekkerste.nl .

 

Bekijk hier de studentenpeilingen van NOS Headlines en Studentennet

Stropdasuitspraak Pechtold in filmpje na 0:45 min.
Dispuutslied Balkenende in de 2e minuut van het filmpje

Advertentie