Over de top

Van hoogleraar Marian Joëls mag de wetenschap het streven naar “de top” best letterlijk nemen. Zij omarmt het idee van de wielerjournalist Thijs Zonneveld voor een berg in de Flevopolder. En Utrecht moet het voortouw nemen.

Iedereen is op het moment druk bezig met de toppen in het Nederlandse wetenschapslandschap. Aangespoord vanuit Den Haag werken allerlei schrijfgroepjes aan het vormgeven van de topsectoren. Voorlopig zit de grootste bedrijvigheid nog in het schrijven en minder in de publiek-private samenwerkingen die de minister voor ogen staan, maar dat komt wel goed.

Ook de universiteiten worden onder druk gezet om hun ‘pieken’ te formuleren, gebieden waarop men zich kan profileren ten opzichte van elkaar. Ik vind in ieder geval de benamingen al gelukkiger gekozen dan die van de 'dieptestrategie' zo’n 15 jaar geleden, want het is leuker om naar de hoogte te kijken dan in de diepte te staren.

Het is weer een heel gewriemel en gewroet om goed gepositioneerd te raken, want stel dat je de boot zou missen, dat wil toch niemand zichzelf achteraf kunnen verwijten? Ik geef meteen toe dat ik me niet aan deze positionering onttrek, want je weet maar nooit hoe het gaat lopen. Maar als je me eerlijk vraagt wat ik met een miljard euro zou doen, gesteld dat ik die mocht beleggen … dan weet ik het wel.

Verreweg het meest innovatieve en briljante idee dat ik het afgelopen jaar in Nederland heb zien opborrelen is het plan om een berg te maken in de Flevopolder. Dit is pas de échte VOC-mentaliteit. Ga maar na: je bouwt eerst een dijk waarmee een verradelijk ondiepe zeearm wordt omgevormd tot een recreatief binnenmeer. Vervolgens pomp je een deel van het water eruit zodat je opeens een extra provincie hebt verkregen. En tenslotte bouw je een berg van twee kilometer hoogte op de voormalige zeebodem. Ik heb al veel succes geoogst met dit verhaal als ik het aan buitenlandse collega’s vertel.

Maar nu even serieus. Hiermee kan Nederland zichzelf echt op de kaart zetten. Al die busladingen toeristen die in Barcelona geduldig staan te wachten voordat ze de Sagrada Familia in mogen (wat mij betreft het hedendaagse achtste wereldwonder), het is allemaal niets vergeleken bij wat er op de ‘Al(p)mere’ af zal komen als deze uit de polder oprijst.

Wetenschappelijk is het ook het deltaplan in de overtreffende trap. De bouwkundige kunstgrepen die moeten worden toegepast om dit te ontwerpen kennen hun weerga niet. Voor de geologen is het interessant om na te gaan welke bodemmaterialen het best gebruikt kunnen worden en hoe dat inwerkt op de grondwaterspiegel. Metereologen kunnen zich buigen over het landklimaat dat zich in de luwte van de berg ter hoogte van de Veluwe gaat ontwikkelen. Biologen zullen de ontwikkeling van een heel nieuwe bergvegetatie op de voet gaan volgen, om over de gevolgen voor de vogeltrek maar te zwijgen. En voor planologen ligt een gouden toekomst in het verschiet bij het ontwerpen van het wegennet dat de aan- en afvoer van alle toeristen moet garanderen, en van de locatie van prettige overnachtingsmogelijkheden. De Amstel Gold Race krijgt eindelijk z’n eigen Alpe d’Huez. Uiteraard moet boven op de berg een vijfsterren hotel komen, zodat we onze economen en captains of industry een alternatief voor Davos kunnen bieden.

Het is even een investering, maar de kosten gaan voor de baat uit. Voor de komende twee eeuwen zit je gebeiteld. Als de piramide van Austerlitz het al zolang uithoudt en de piramide van Cheops nog altijd drommen met geïnteresseerden trekt –allebei natuurlijk jammerlijke dwergen vergeleken met onze polderberg- dan moet het met dit project wel goed komen.

Ik vind het eigenlijk iets waar Utrecht het voortouw in moet nemen. Goed, de Flevopolder is niet helemaal onze provincie, maar met de Utrechtse heuvelrug zitten we feitelijk in het voorgebergte. U denkt misschien dat ik hier een grapje maak, maar niets minder is waar. Laten we het geld allemaal op een grote hoop gooien in plaats van in een bodemloze put te storten zoals de Betuwelijn of de Amsterdamse metro. Ik geloof er echt in, volgens mij moet dit de tiende topsector worden en mark my words: op termijn wordt dit de meest winstgevende van allemaal.

Tags: innovatie

Advertentie