Publicitair fiasco voor professoren
Twee bijeenkomsten over bezuinigingen in het hoger onderwijs concurreerden afgelopen vrijdag om de aandacht van de media. De boodschap van het hooglerarenprotest sneeuwde onder.
Op 21 januari was er een grote demonstratie, een massaal studentenprotest tegen de ‘langstudeerdersregeling’. Er waren duizenden studenten, misschien wel 15000. De ‘langstudeerdersregeling’ houdt in dat een student een boete van 3000 euro moet betalen bij meer dan twee jaar vertraging. Op het Malieveld kon je de studenten vanaf station Den Haag Centraal aan zien komen lopen: vele honderden tegelijk per volle trein aangevoerd.
Op 21 januari was er ook een protestbijeenkomst van de universiteiten tegen de korting van hun budget met 370 miljoen per jaar. Die 370 miljoen korting wordt door de regering opgevoerd onder de naam ‘langstudeerdersboete’. Daardoor suggereert de regering een één-op-één-verband met de ‘langstudeerdersregeling’. Dat verband bestaat niet, maar dat is niet direct duidelijk gezien de naamgeving.
Een derde van de Nederlandse hoogleraren – ongeveer 800 – liep in cortège vanaf het Plein langs drie zijden van de Hofvijver voor de poort van het Binnenhof langs naar de Anton Philipszaal op het Spui. Zoiets zou mooie plaatjes van hoogleraren in toga kunnen leveren, en die kwamen er dan ook: in het Journaal, de NRC en de Volkskrant.
Nu zijn plaatjes nuttig als ze een boodschap overbrengen. Waar is de boodschap van de universiteiten gebleven?
Vrijdag 21 januari:
NRC-Handelsblad: bericht over hooglerarenprotest maar geen verslag van de lezingen.
Eén Vandaag: reportage over studenten in Delft.
Uitgesproken VARA: CDA-kamerlid Sander de Rouwe verdedigt het regeringsvoornemen.
Nieuwsuur: reportage over andere studenten in Delft, met een paar verstandige woorden van de collegevoorzitter van Delft.
Pauw & Witteman: over studentenprotest, met voorzitter LSVb.
Zaterdag 22 januari:
De Telegraaf: rellen bij studentenprotest, geen woord over hoogleraren.
AD: rellen bij studentenprotest, geen woord over hoogleraren.
Trouw: studentenprotest, geen woord over hoogleraren.
Volkskrant: zowel studentenprotest als een verslag van het hooglerarenprotest.
NRC: commentaar van Marc Chavannes over bezuinigingen in het hoger onderwijs.
Aandacht in de media is een schaars goed. Bezuinigingen op onderwijs moeten concurreren met Afghanistan en elk ander nieuwtje van de dag. Twee bijeenkomsten over bezuinigingen in het onderwijs concurreren met elkaar om media-aandacht. Het lijkt over hetzelfde te gaan – dat het niet over hetzelfde gaat ontgaat de media door de briljante naamgeving van de kant van de regering. En dan gaat de meest spectaculaire demonstratie bij de media voor: de studenten dus. Het was niet slim van de VSNU om deze bijeenkomst op dezelfde dag als de studentendemonstratie te houden.