Opheffen zal leiden tot nieuwe kosten

Stoppen Skills Lab raakt studenten die hulp nodig hebben bij studie

Skills Lab
Archieffoto DUB

Er is een enorme bezuinigingsoperatie aan de gang bij de Universitaire Bestuursdienst; dat is zelfs bij de NOS te lezen. Veel banen, taken en mensen gaan verdwijnen. Ook is besloten te stoppen met de financiering van het Skills Lab. Dat vinden we om meer redenen een onbegrijpelijk besluit. Het Skills Lab is in 2016 opgericht door het college van bestuur - op aangeven van de studenten in de universiteitsraad – als schrijfcentrum en voor centrale coördinatie van aanbod academische vaardigheden. Alle studenten van de Universiteit Utrecht kunnen er gratis schrijf- en studeercoaching krijgen en deelnemen aan activiteiten zoals een schrijfweek. Vanaf 1 februari zouden deze activiteiten stoppen. We vragen ons af:

  • Waar kunnen de studenten terecht met wie we jaarlijks zo’n 2500 coachingsgesprekken hebben? Studenten die dankzij die coaching - soms door slechts één gesprek - hun studieplanning weer op de rit krijgen en daarmee studievertraging voorkomen, grip krijgen op hun scriptie en die wél kunnen afronden, effectieve studeerstrategieën kunnen inzetten en weer gemotiveerd zijn voor hun studie.
  • Waar kunnen de 325 studenten terecht die afgelopen jaar hun scriptie een boost hebben kunnen geven in door ons georganiseerde evenementen als de Thesis Kick-off, Writing day, Thesis Week of Doorschrijfweek? Moeten ze naar commerciële scriptiebureaus en ChatGPT nu ze niet meer op hun eigen universiteit terecht kunnen?
  • Waar kunnen studieadviseurs, docenten en begeleiders hun studenten naar doorverwijzen als die behoefte hebben aan wat extra support bij hun studeer- en schrijftaken? ? Juist de laagdrempelige een-op-een-coaching door een peer (student) van buiten de eigen opleiding geeft studenten een frisse blik op hun schrijf- en studeerprocessen.
  • Hoe kunnen studenten straks hun weg vinden als de Skills Lab-functie “Gateway to Your Academic Development” niet meer functioneert en het extra-curriculaire aanbod dus niet meer op deze centrale plek wordt bijgehouden en via de website van Skills Lab (jaarlijks minimaal 91.000 views) overzichtelijk gepresenteerd?
  • Waar gaat de expertise heen die de afgelopen negen jaar is opgebouwd in de bijna 20.000 coachingsgesprekken die zijn gevoerd op het Skills Lab waarin we zien wat studenten wel en niet lukt, waar problemen zitten en hoe die te verminderen zijn? Expertise die verder is uitgebouwd door intensieve samenwerkingen met collega’s van Onderwijsadvies & Training, studieadviseurs, tutoren, docenten en scriptiebegeleiders. Expertise ook die gevraagd wordt bij de uitwerking van taalbeleid en de Wet Internationalisering in Balans die voor de universiteit verplichtingen meebrengt voor bevordering van taal- en communicatievaardigheid van studenten.
  • Wat verliezen we als Universiteit Utrecht als het Skills Lab ophoudt te bestaan? Niet alleen een effectieve, efficiënte en laagdrempelige manier om studenten echt verder te helpen met hun schrijf- en studeerwerk omdat ze strategieën aangereikt krijgen. De UU verliest ook een toonaangevend boegbeeld dat een voorbeeld en inspiratie is voor heel Nederland en Vlaanderen van hoe je een goed lopend schrijf- en studeercentrum opzet en runt, waar studentcoaches (peer tutors) via non-directieve coaching andere studenten helpen om zich te ontwikkelen tot kritische lezers en schrijvers die hun eigen studeergedrag kunnen managen. 

Tot slot: wat winnen we ermee? De directe kosten voor het Skills Lab (2,5fte en een pool studentcoaches) kunnen geschrapt worden. Maar: het zal leiden tot nieuwe kosten. Docenten zijn meer tijd kwijt aan het begeleiden van hun studenten, studenten zullen langer studeren en/of de studie verlaten zonder diploma. Ook studentenpsychologen gaan het drukker krijgen; de studeercoaching bij het Skills Lab is immers gestart om de onhoudbare druk bij de studentenpsychologen te verminderen.Het Skills Lab is een essentiële schakel in de hele begeleidingsketen van de Universiteit Utrecht en het uit elkaar halen daarvan zal ook financieel voelbaar worden. 

Al met al kunnen we niet anders dan concluderen dat het schrappen van het Skills Lab een onverstandig besluit is. Vind jij dat ook? Teken deze petitie. Bedankt namens het hele Skills Lab-team. 

Dit is een opiniestuk van Joy de Jong, coördinator Skills Lab.  Opinies zijn ingezonden artikelen. Het standpunt van de schrijvers is niet per definitie ook het standpunt van DUB.

Advertentie