Zij betalen ook collegegeld
Waarom mogen pre-masters niet stemmen?

Vandaag, morgen en overmorgen mogen alle studenten hun stem uitbrengen om te bepalen wie ons het komende jaar mag vertegenwoordigen in de Universiteitsraad. Maar dit geldt niet voor iedereen: alle pre-masterstudenten die aan Utrecht University studeren, hebben geen stemrecht.
Dit is geen vergissing, maar een bewuste keuze. Volgens het kiesreglement, waarin de regels voor de U-raadverkiezingen worden beschreven, mogen alle studenten stemmen. Een student wordt gedefinieerd als ‘’iemand die staat ingeschreven voor een bachelor- of masteropleiding’’. Hoewel de pre-masters van de UU qua niveau gelijk zijn aan een universitaire bachelor, hebben de honderden pre-masterstudenten door deze definitie geen stemrecht.
Elders wel
Onze universiteit staat hier alleen in. Onder meer bij de Universiteit Leiden, de UvA, de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit zijn deze maand universiteitsverkiezingen. In hun reglementen is een student simpelweg degene die volgens de wet is ingeschreven aan de universiteit. Door deze bredere definitie kunnen alle studenten stemmen.
In tegenstelling tot de UU kan dat dus niet. Hoewel de pre-masterstudenten allemaal collegegeld betalen en geraakt zullen worden door de beslissingen van de U-raad, hebben zij geen invloed. De universiteit is hiermee vergelijkbaar met Nederland vóór 1917, toen het algemeen kiesrecht nog niet bestond en grote groepen burgers geen vertegenwoordigers konden kiezen. Dit past niet bij een universiteit die beweert op te komen voor mensenrechten en democratie.
Het is dus hoog tijd dat de kiescommissie de 21e eeuw in wordt gesleurd en pre-masterstudenten een stem geeft. Dat is makkelijk te regelen: het enige wat hoeft te veranderen, is een íéts bredere definitie van wat een student is. Welke studentenpartij gaat zich hier het komende jaar mee bezighouden?