Petitie Vegan Student Association

Wil jij ook plantaardige melk in de UU-koffieautomaten?

koffieautomaat
Foto DUB

Koffieautomaten met de keuze voor plantaardige melk is duurzamer, diervriendelijker en milieuvriendelijker. Plantaardige melk in plaats van traditionele zuivel zorgt voor een vermindering van het aantal gebruikte dierlijke producten. Daardoor is de totale milieu-impact veel lager. Volgens duurzaamheidsonderzoek is er voor de productie van plantaardige melk veel minder water, land en energie nodig dan voor koemelk. Bovendien komen er ook minder broeikasgassen bij vrij, wat voor lager CO2-voetafdruk zorgt. Het deels of helemaal vervangen van koemelk door plantaardige melk in de koffieautomaten op de campus zou daardoor aansluiten bij het duurzaamheidsideaal van de UU.

De zuivelindustrie wordt daarnaast ook geassocieerd met ernstige dierenmishandeling. ‘Overtollige’ kalveren worden geslacht en kalveren worden gescheiden van hun moeders. In november 2022 bevestigde de rechtbank dat posters waarop stond dat zuivel zwaar dierenleed veroorzaakt, opgehangen mogen worden, en dat de boerenlobby Agractie deze niet als lasterlijk of onwettelijk mag bestempelen. Wij denken dat een moderne, duurzame universiteit zich niet met ernstige dierenmishandeling zou moeten associëren en plantaardige alternatieven zou moeten aanbieden.

Plantaardige koffieautomaten bieden studenten meer keuzevrijheid. Ze kunnen kiezen uit vegan en lactosevrije alternatieven. Dit geeft studenten met dieetrestricties of -voorkeuren de mogelijkheid om dezelfde drankjesselectie te nuttigen als andere studenten, en iedereen krijgt daarmee een meer divers, interessanter aanbod. Daarnaast kunnen plantaardige koffieautomaten op de campus ook een sfeer van acceptatie en begrip voor studenten met dieetrestricties of -voorkeuren creëren. Dit kan helpen om een inclusieve omgeving te bevorderen, waar iedereen zich welkom voelt en geaccepteerd wordt, ongeacht dieetkeuzes.

Met onze petitie willen we bereiken dat er tenminste één plantaardige koffieautomaat in elk universiteitsgebouw en hogeschoolgebouw moet komen. Daarnaast zou minstens 50 procent van alle koffieautomaten een plantaardig alternatief voor koemelk moeten aanbieden. Andere Nederlandse universiteiten zijn al gestart met soortgelijke pilots. Vorig jaar introduceerde de Radboud Universiteit ‘Oat of this World’ koffieautomaten in acht van haar gebouwen, waar koemelk vervangen werd door haverdrink. Wij denken dat eenzelfde soort initiatief bij de UU en HU praktisch uitvoerbaar is.

Dus, plantaardige koffieautomaten op de universiteitscampussen zijn een duurzamer en inclusiever alternatief voor koffieautomaten die zuivel aanbieden. Het is daarom duidelijk dat de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht moeten nadenken over het implementeren van plantaardige koffieautomaten op hun campussen. Om dit te realiseren vragen we studenten om vóór 31 maart onze petitie te tekenen. Je kunt deze onderaan dit artikel vinden. Door nu actie te ondernemen, kunnen we een positief verschil maken voor ons milieu.

https://forms.gle/afpTssgbPmqaM2JWA

Advertentie