Kans op een onderzoeksbeurs wordt steeds kleiner

Meer en meer wetenschappers vragen een onderzoeksbeurs aan bij de NWO. Zonder dat er meer beurzen beschikbaar zijn. Resultaat: steeds meer beursaanvragen worden afgewezen.

Vandaag de dag is kans om een van drie belangrijkste beurzen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) binnen te halen, voor veel wetenschappers iets meer dan 15 procent. Dat betekent dat bijna 85 procent van de aanvragen wordt afgewezen, blijkt uit cijfers die zijn verzameld in een rapport van het Rathenau Instituut (pdf, pagina 15)

Alleen bij de Vici-beurzen, die bedoeld zijn voor ervaren wetenschappers, is de slagingskans groter (ruim 30 procent). Hoewel... bij de berekening van dit percentage heeft het Rathenau Instituut alleen de aanvragen meegeteld die door een eerste selectieronde zijn gekomen. Het werkelijke toekenningspercentage ligt dus lager.

De Veni- (voor net gepromoveerden), Vidi- (voor ervaren postdocs) en Vicibeurzen (voor ervaren wetenschappers) zijn drie belangrijke beurzen in de carrière van wetenschappers. Omdat de slagingskans van een aanvraag zo laag is, worden veel energie, tijd en middelen verspild bij het schrijven van een aanvraag, zo oordeelde het Centraal Planbureau (CPB) onlangs.

Advertentie