Waar studeer je voor een appel en een ei?

Body: 

Nu de basisbeurs verdwijnt, wordt het wellicht interessant om over de grens te kijken. In Scandinavië is studeren gratis, in Duitsland en Italië stukken goedkoper. 

Nu de basisbeurs verdwijnt, wordt het wellicht interessant om over de grens te kijken. In Scandinavië is studeren gratis, in Duitsland en Italië stukken goedkoper. Dat scheelt toch al gauw zo’n 2000 euro per jaar.

In Nederland is het collegegeldtarief duidelijk: 1906 euro per jaar. Kom daar maar eens om in andere Europese landen. Het Spaanse tarief is bijvoorbeeld afhankelijk van de instelling, autonome regio én het aantal studiepunten. Daar betaal je tussen de 500 en 1100 euro. Ook in bijvoorbeeld Duitsland, Italië of België betalen studenten minder collegegeld dan hier.

Wie echt voor een appel en een ei wil studeren, moet naar Scandinavië vertrekken. Al ligt faillissement daar op de loer vanwege de hoge kosten voor levensonderhoud. Een fles wijn kost kapitalen en de kassabon valt al gauw twee tot drie keer hoger uit dan je gewend bent. Dan is Griekenland misschien een beter idee, of Slowakije. Al staat het onderwijs daar minder hoog aangeschreven en zijn in Slowakije alleen de opleidingen die in het Slowaaks gegeven worden gratis. Moet je dus wel even de taal leren.

Facebook Twitter Whatsapp Mail