Universiteit Utrecht betaalt het meest aan tijdschriften

Universiteiten betalen 43 miljoen euro aan abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften. De Universiteit Utrecht betaalt het meest met vijf miljoen. In Tilburg besteden ze met één miljoen het minst aan de tijdschriften.  

Voor het eerst maken de Nederlandse universiteiten bekend hoeveel ze betalen voor hun abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften. De totale kosten stijgen met miljoenen per jaar.

Dat de Universiteit Utrecht het meest aan de tijdschriften betaalt heeft onder meer te maken met de omvang van de universiteit en de vakgebieden die zij in huis heeft. Toch zit de UU beduidend hoger dan andere algemene universiteiten als Amsterdam, Groningen en Leiden. Opvallend is dat de technische universiteit Delft veel geld voor de wetenschappelijke tijdschriften uittrekt.

Aan uitgeverij Elsevier betalen de universiteiten bijna twaalf miljoen euro. In 2011 was dat nog tien miljoen euro, maar het tarief ging in twee jaar tijd flink omhoog. Andere uitgevers kregen minder, maar alles bij elkaar loopt het behoorlijk op.

De universiteiten geven deze informatie vrij nu iemand (er staat niet bij wie) een beroep heeft gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur. Eerder bleven de bedragen binnenskamers vanwege geheimhoudingsclausules in de contracten met de uitgevers.

De kosten voor wetenschappelijke tijdschriften staan al langere tijd in de belangstelling. Critici vinden het vreemd dat universiteiten betalen voor tijdschriften als hun eigen wetenschappers die vullen met artikelen –  zeker als die artikelen ook nog eens achter een betaalmuur verdwijnen.

Het kabinet wil dat de universiteiten uiteindelijk overstappen op een systeem van open access: dan betalen de universiteiten niet meer voor een abonnement, maar voor een publicatie in een tijdschrift. Die publicatie is vervolgens voor iedereen vrij toegankelijk.

Advertentie