Waarom driekwart van de studenten niet naar het buitenland gaat

Het Centraal Bureau voor de Statistiek baseert zich bij deze cijfers op een enquête onder twintigduizend afgestudeerden in studiejaar 2015-2016. Studeren in het buitenland is volgens vrijwel iedereen “een waardevolle ervaring voor hun persoonlijke ontwikkeling” (97 procent) en “goed voor de loopbaan” (86 procent). Hbo-studenten geven relatief vaak aan dat het buitenlandverblijf verplicht is voor hun studie.

De meest genoemde redenen om niet op uitwisseling te gaan zijn verplichtingen in Nederland, zoals werk of zorg (47 procent), en de kosten (43 procent). Hbo’ers noemen deze redenen vaker dan academici. Die laatsten vinden vaker dat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs beter is en dat een tijdelijk verblijf in het buitenland niet goed te combineren is met de studie in Nederland.

Meest reislustig

Studenten van hotelscholen zijn het meest reislustig. Driekwart van hen studeert minstens drie maanden in het buitenland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, of liep daar stage.

Weinig verrassend blazen ook studenten toerisme en vrijetijdsbesteding hun partij mee (57 procent), op de voet gevolgd door studenten vreemde talen (48 procent) en kunstopleidingen (veertig procent). Studenten financieel management en fiscaal recht blijven liever thuis, net als leraren in spe.

Advertentie