Pling! U heeft 20 nieuwe berichten, waarvan 15 spamberichten! Zo reageert mijn lieve mailbox als ik 'm opstart. Als ik nu het podium van DUB open, zie ik ongeveer hetzelfde. Help! Ons Podium veranderd in een thuiswinkelzender terwijl de advertentiemarkt instort! Ik kan gaan vrezen voor mijn baan op deze manier....

Als freelance internetjournalist kom je niet gemakkelijk rond. Daarom moest ik de vermalendijde keuze maken om in loondienst te gaan. LOONDIENST. Dag vrijheid, dag eigen tijden, dag kantoortje-aan-huis. Oke: ik krijg er wel een fantastisch team voor terug, maar toch. En ja, ik ben nu media-adviseur of accountmanager of hoe je het ook noemt. Beide functienamen zijn goed, volgens mijn broodheer. Zorgen dat er klanten binnenkomen, maar vooral binnen blijven. En in deze tijd zijn deze twee zaken het lastigst.

Tegelijkertijd regent het op DUB advertenties en advertorials, zo lijkt. Wat ironisch. DUB was toch het bolwerk van onafhankelijkheid, waarop leden van de UU-gemeenschap en buitenstaanders - zoals verdwaalde internetjournalisten - met elkaar het debat aangaan? Elkaar verleiden met spraakmakende artikelen? Als ik de hoeveelheid advertorials zie, krijg ik de indruk dat dat bullshit is: ons megafantastischdebattige Podium is veranderd in een thuiswinkelzender, zoals RTL4. Onze Taal Madame zegt te helpen met je taal, en je kunt tegenwoordig ook al online je huisrekening bijhouden. Redactionele inhoud wordt geleid door commerciële inhoud, als ik het goed zie. Onderscheid tussen Ukjes en blogs valt zo bijna niet te maken.

Jammer, want iedereen wil het beste voor DUB, toch? Bij deze dus een oproep aan iedereen:

HOU HET PODIUM SCHOON, EN HELP MIJ M'N BAAN TE HOUDEN!